Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Napadli v Praze pochod na podporu uprchlíků. Čtyři z nich chce policie žalovat

Autor: ČTK, tmp - 
9. září 2016
12:50

Během demonstrací na podporu uprchlíků a proti nim v únorové Praze to byla patrně největší vřava. Pražská policie nyní navrhla obžalovat čtyři lidi za incident v Thunovské ulici, při kterém skupina maskovaných mužů napadla pochod na podporu migrantů.

Celkem mělo jít o šest obžalovaných, nyní by měli být čtyři. U dalšího obviněného totiž policisté trestní stíhání zastavili, u posledního je zastavení stíhání podmíněné, muž se musí osvědčit v roční zkušební době, uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Policie v květnu informovala o tom, že z maskované skupiny identifikovala 25 lidí, přičemž počínání pěti z nich vyhodnotila jako trestný čin výtržnictví a dalších 20 jako možný přestupek.

Později počet obviněných podle Daňka stoupl právě na šest. Výtržnictví údajně spáchali tím, že útočili na účastníky řádně ohlášeného shromáždění nebo po nich házeli předměty, čímž shromáždění hrubě narušili.

První únorovou sobotu se v hlavním městě konala řada migračních demonstrací, při kterých zasahovala tisícovka policistů. Demonstrantů bylo desetkrát více. Právě za zásah v Thunovské ulici sklidili policisté kritiku. 

Chovanec odmítal policejní provokaci

Videonahrávka incidentu, která se šířila po sociálních sítích, totiž naznačovala, že střet s levicovými aktivisty vyprovokovala policie. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to odmítl, podle něj za videem stály proruské weby, jejichž cílem bylo policii znevěrohodnit.

Policisté prý na místě udělali maximum, aby od sebe oba tábory oddělili a zatlačili agresory pryč. Chovanec se kvůli incidentu dostal do názorového střetu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), který zásah označil za selhání, protože se policii nepodařilo udržet veřejný pořádek.

VIDEO: Podívejte se na sestřih policejních zásahů během pražských demonstrací na podporu uprchlíků i proti nim

Video  Sestřih policejních záběrů z demonstrací v Praze dne 6. února 2016  - Ministerstvo vnitra ČR
Video se připravuje ...


skane ( 9. září 2016 14:46 )

Podvrataci se do Parhy naplavuji, od nas tam emigrovali tri kousky a je tu klid

skane ( 9. září 2016 14:41 )

Banda vejrostku bez dromedara Konvicky

mirkli ( 9. září 2016 14:24 )

 Výborně pane Chovanec, chcete potrestat osoby, které vyšly z budovy ministerstva vnitra v kuklách. Tak to je for, tomu říkám vrtěti psem

stacho ( 9. září 2016 14:12 )

Praha je snad prokleta,rodí se tam sami zrádci národa a podvrat'aci..

tiang ( 9. září 2016 14:09 )

Co je to za lide,kteri se zastavaji takzvanych migrantu????Vzdyt je to nejhorsi svoloc,kterou nikdo nechce!!!!!Delat nechteji jsou negramotni,tak proc se jich zstavat??Proc je neprijmou arabske zeme??Protoze dobre vedi,co je to zac a nechteji je pustit do sve zeme a Evropa konkretne pani Merklova je jeste zve a vita.Je to neuveritelne a oni si v Evrope delaji co chteji samozrejme bez viza coz je dalsi velky problem Evropy.Nikdo nevi co sem prislo za lidi,akorat co vidim ve sdelovacich prostredcich,tak nevim jestli se da rici o 90 procentech takzvanych migrantu,ze to jsou lide,spise je to zver ale i ta se chova mozna lepe nez tyto nevim jestli se daji nazvat lidma.

Zobrazit celou diskusi