Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenou letos Češi trávili víc doma. Nalákala je olympiáda i Karel IV.

Autor: sou - 
7. září 2016
05:55

Až dvacet procent českých turistů v letošním létě sáhlo po dovolené v tuzemsku. Jejich zájmu se těšily festivaly i olympijské parky, letošní specialita přilákala okolo milionu lidí. Velká poptávka byla po Slovensku, naopak zájem o Řím nebo Paříž povadl. 

V období prázdnin vzrost zájem Čechů o tuzemskou dovolenou až o 20 procent. „Pobyt v tuzemsku volí čeští turisté i jako svou druhou dovolenou vedle pobytu u moře,“ uvedla pro Blesk.cz Kateřina Petříčková, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle ní ji volí převážně rodiny s dětmi ve formě prodlouženého víkendu. 

„Jako každý rok, v období prázdnin byla zvýšená poptávka po rodinně koncipovaných pobytech. Pobyty s možností wellness byly jako vždy populárnější než hotely bez této možnosti. Přesto prodeje čistě turistických hotelů v letní sezoně jako vždy rostou,“ upřesnila specialistka cestování slevového portálu Slevomat Nikola Hessová.

Kvalita domácích ubytovacích zařízení se zvyšuje spolu s rostoucími nároky českých dovolenkářů. „Pro Čechy je jedním z hlavních kritérií dostupnost wellness zařízení v místě pobytu, bazén a sportovní prostory. Moderní hotely s takovým zázemím, a především hotely blízko vodních ploch s možností koupání, byly vyprodané dlouho dopředu, minimálně do konce léta,“ míní Petříčková s tím, že mezi nejpopulárnější lokality v Česku patří Jižní Morava, Praha a Krkonoše. 

Bodovala Šumava a Lipno

Velký zájem byl ale také o Šumavu a Lipno, kde je každoročně těžké uspokojit poptávku klientů. V pozadí nezůstaly ani hotely v oblasti Vysočiny a Beskyd. „Dlouho se u nás neohřály ani lázeňské nabídky v Karlových Varech či Mariánkách. Dlouhodobě populární zůstaly i jižní Čechy, které jsou výborné na cyklistiku pro méně zdatné jedince,“ zmínila Hessová.

Velkým lákadlem pro turisty jsou tradičně festivaly i atrakce s novými zážitky. Zatímco v předchozích 25 letech Češi cestovali především do ciziny, nyní nejspíš nastává čas k poznávání tuzemska.

„Letošní léto bylo v Čechách a na Moravě plné akcí na počest 700. výročí od narození Karla IV., hudebních festivalů, sportovních akcí u příležitosti mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy ve fotbale, a především olympijských her. Jen olympijské parky v ČR přilákaly okolo jednoho milionu návštěvníků,“ vysvětluje Petříčková. 

Podle slevového portálu byl velký zájem i o pobyty na Slovensku. „Hotely na Slovensku se pyšní vysokým standardem ubytování. Češi o tento vysoký standard ubytování u našich sousedů i o možnosti vyžití, především oblast Tater,  jevili neočekávaný zájem. Myslíme, že k tomu přispěla i situace ve světě, proto rostl i zájem o pobyty v Česku,“ zmínila Hessová. 

Řím i Paříž se v žebříčku nejhledanějších měst propadly

V žebříčku nejhledanějších destinací Čechů podle údajů srovnávače Trivago se na prvním místě umístila česká metropole. Druhý byl Český Krumlov a na bronzovou příčku povyskočilo z loňského desátého Lipno nad Vltavou. Čtvrté skončilo Brno. 

U zahraničních cílů se Londýn posunul z loňské šesté příčky na letošní páté místo. Nicméně cena, kterou byli Češi ochotni zaplatit za ubytování, klesla oproti loňsku o 14 procent. To naopak šestá Vídeň si sice o jedno místo pohoršila, ale Češi v ní byli ochotni zaplatit 2 474 Kč za noc, což je 31procentní nárůst. Loni třetí Řím se letos umístil až na 13. místě a Paříž se propadla z 9. na 24. příčku. 

V případě nejvyhledávanějších zemí pak na prvním místě skončila Česká republika následovaná Itálií a Chorvatskem. 

ad-ga ( 7. září 2016 15:38 )

Nelákala je olympiáda a ani Karel IV., ale nedostatek financí. Kdo si může dovolit dovolenou v zahraničí?

Zobrazit celou diskusi