Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čechům bylo loni odebráno 1399 dětí. Spasí „hřešící“ rodiče miliony od Marksové?

Autor: bud - 
28. srpna 2016
07:25

Ročně úřady v Česku odeberou rodičům stovky dětí, jen loni jich bylo 1399. Tento počet neustále roste, za posledních 10 let je trojnásobný. Problémem je především nedostatek peněz na prevenci. Z celkových 8,2 miliardy korun, které stát posílá na ochranu dětí, jich na preventivní služby zamířil jen zlomek. Ministerstvo práce a sociálních věcí už proto chystá změnu zákona, který změní způsob rozdělování a zaměří se sjednocení celého systému. 

Celkem 8,2 miliardy korun míří z rozpočtu na ochranu dětí, z toho asi 4,1 miliardy spolkne ústavní péče a další 2,4 miliardy péče náhradních rodin. Na preventivní opatření a terénní nebo ambulantní služby, které by měly pomoci předcházet tomu, aby děti zbytečně mířily do ústavů, se najde jen 700 milionů korun, což je 8,6 procenta. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Důsledkem toho je pak stav, kdy se řada problémů v rodinách, například zanedbávání dítěte, řeší jeho odebráním. Nikoho nezajímá podstata problému a s rodinami nikdo efektivně nepracuje. Často vše dojde tak daleko, že úředník nemůže dělat nic jiného než dítě poslat do náhradní péče. Loni takto bylo odebráno 1399 dětí, což je v porovnání statistik hodně. Třikrát více než v roce 2006.

Peníze míří špatným směrem

Tento stav považuje ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) za alarmující. „Většina finančních prostředků systému je směřována do ústavní péče, nikoliv do preventivních opatření a služeb rodiny. Přitom právě ambulantní služby, například terapeutická nebo odlehčovací, mají důležitý efekt,“ řekla Blesk.cz Marksová.

Podle ní je nutné s rodinou pravidelně pracovat, aby se zbytečnému odebírání předešlo. „Může se podchytit a postupně odstraňovat řada problémů, které by ve finále vedly k odebrání dítěte z rodiny,“ dodává.

Její resort už proto připravuje nový zákon, který miliardy pro ochranu dětí lépe přerozdělí. Cílem je sjednotit složitý a roztříštěný systém a zajistit, aby odebrání dítěte bylo až krajní řešení. „Mělo být zvoleno výhradně v případech, kde dochází k týrání, zneužívání nebo závažnému zanedbání dítěte,“ je přesvědčená Marksová, která právě tuto věc vnímá jako jednu ze svých hlavních priorit.

Nehasit, ale přecházet problémy

Základním předpokladem je efektivnější přerozdělování peněz tak, aby úřady mohly reagovat komplexně a pouze „nehasily“ vzniklé problémy. „Cílem je, aby systém uměl reagovat na komplexní potřeby dítěte individuálně a přiměřeným způsobem, tj. co nejmenším možným zásahem,“ říká vedoucí tiskového oddělení resortu Petr Sulek.

Kolik peněž z miliardového balíku by tedy na prevenci mohlo přibýt, zatím není jasné. Cílem je však neomezovat stávající ústavní nebo pěstounskou péči, spíše by tyto složky měly lépe spolupracovat s úřady. Změny by měla vláda schvalovat už v první polovině příštího roku.

Zobrazit celou diskusi