Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Další firma z vítkovického holdingu se kácí. Podává návrh na insolvenci

Autor: ČTK - 
23. srpna 2016
11:50

Další firma z vítkovického holdingu Jana Světlíka na sebe podala návrh na insolvenci. Společnost Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže a zaměstnává 100 lidí, zároveň žádá povolení reorganizace. Má celkové dluhy kolem 155 milionů. Jde o stoprocentní dceřinou společnost firmy Vítkovice Power Engineering, která o vyhlášení insolvence a reorganizaci požádala už před časem, soud o případném úpadku rozhodne tento týden. Uvedla to mluvčí společnosti Vítkovice Holding Eva Kijonková.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci v pondělí podalo ke Krajskému soudu Ostrava představenstvo Vítkovice Envi. Firma se zabývá zejména výrobou nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

Důvody podání návrhu Kijonková vysvětlila hlavně nerealizovanými zakázkami v Polsku a Srbsku. „K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Dalším důvodem platební neschopnosti je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance,“ řekla Kijonková. Dodala, že firma už svým věřitelům předložila reorganizační plán. Polovina z nich s ním souhlasila.

Celkem už jsou ale v insolvenčním řízení tři společnosti z Vítkovice Holding. O vyhlášení insolvence v případě firmy Vítkovice Gearwork požádala brněnská společnost Wetag. Ten samý krok udělala i u firem Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering. V případě Mechaniky soud návrh zamítl. Ve druhem případě se k němu později připojil samotný dlužník a o úpadku Vítkovice Power Engineering ostravský soud rozhodne do konce týdne.

Miliardové dluhy

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering, která míří do úpadku, přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Po lhůtě splatnosti jsou podle informací ČTK faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 milionů Kč. Firma zaměstnává 1200 lidí. Ostravský soud insolvenční řízení na základě návrhu firmy Wetag zahájil koncem dubna. Ostravská společnost návrh označovala za neoprávněný a šikanózní. Odmítala připustit, že je na pokraji krachu. V posledních dnech stanovisko změnila. Podle mluvčí vítkovického holdingu Evy Kijonkové i na základě vyhlášeného insolvenčního řízení.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8 000 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi