Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Jihočeský Kovosvit nechal 770 lidí bez výplaty. Drhne mu obchod s Ruskem

Autor: bud, ČTK - 
17. srpna 2016
10:30

Strojírenská firma Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí nevyplatila svým 770 zaměstnancům mzdy za červenec. Uvedl to předseda zdejších odborů Jiří Ryzka. Dodal, že firma má kvůli problémům s hospodařením několik dní nové vedení. Nového generálního ředitele Kovosvitu Blahoslava Fajmona ve středu čeká jednání s odboráři.

Kovosvit patří k největším zaměstnavatelům v Jihočeském kraji, problémy ve firmě vyšly najevo po návratu lidí z celozávodní dovolené druhý srpnový týden. Podle Ryzky si zaměstnanci mohli požádat alespoň o dvoutisícovou zálohu, což udělalo 103 lidí.

„Vedení firmy nám současný stav vysvětlilo tak, že se mu z neznámých důvodů nepodařilo získat provozní úvěr, čímž došlo ke zmrazení veškerých účtů společnosti,“ řekl Ryzka. Ve firmě pracuje jako strojní montér od roku 1995. „Situace je napjatá. S vedením jednáme každý den. Všichni věříme tomu, že jsme natolik silná firma, že situaci ustojíme,“ uvedl Ryzka. Vedení společnosti se k situaci hodlá vyjádřit po dnešním jednání s odboráři.

Firmu chce koncem týdne navštívit ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Jako ministrovi průmyslu mi na podnicích typu Kovosvit a lidech, kteří v nich pracují, velmi záleží, protože český průmysl jich takových potřebuje víc,“ uvedl Mládek.

Problémy kvůli omezení obchodu s Ruskem

Kovosvit je v současné době lídrem ve výrobě multifunkčních obráběcích stojů v České republice a jedním ze šesti světových producentů hi-tech technologií.

Firma v nedávné době rozšířila portfolia podnikání o energetiku a hydrotechniku. Například vznikla samostatná divize MAS Hydro, která nyní expanduje do zemí EU s technologiemi pro malé vodní elektrárny.

Na hospodaření firmy se negativně projevilo utlumení obchodu s Ruskem, které tvořilo zhruba 40 procent objemu. Tržby společnosti v roce 2015 klesly zhruba o 15 procent na 2,025 miliardy korun. Společnost se musela začít více soustředit na jiné trhy, zejména sever Evropy.

Kovosvit má dlouholetou tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil podnikatel Tomáš Baťa. Od roku 2010 ji vlastní podnikatel František Komárek.

tgbg ( 17. srpna 2016 19:39 )

Zločinečtí ruští fašisti se snaží pomocí likvidace našeho průmyslu, zlikvidovat i náš stát. Bohužel jim v tom pomáhá další zločinecké uskupení-komunistická strana, strana zločinných kolaborantů a 5. kolona ruských nacistů.

aaobcanka ( 17. srpna 2016 15:14 )

A k tomu možná zkorumpovaní PČR, soudci a SZ (st. zástupci) dostanou k např. 100 000 Kč/měs. přidáno dalších x tisíc : https://www.novinky.cz/diskuse?id=454585&articleId=/domaci/412022-o-tisice-si-polepsi-i-soudci -a-zalobci.html&sectionId=8&page=1#c15918885 ********************************************** ************************* František K. : Konečně se pravda a láska začínají projevovat v plné nahotě : Pravda je to, že je všechno jinak. Láska se stále více zviditelňuje v touze po penězích. Jedině ty "demokratické" strany v parlamentě dovedou "spravedlivě" ocenit hodnotu lidské práce. Z lásky k soudcům a SZ jim schvalují několikatisícové navýšení platů. "Nejdemokratičtější" partaj ve sněmovně TOP09, která odsuzuje zločiny minulého KSČ-režimu, toto navýšení schvaluje jednohlasně ! Pro navýšení důchodů, které je v porovnání almužnou, nezvedl ruku ani jeden poslanec této "superdemokratické" strany TOP v čele s předsedou Kalouskem ! K jednorázovému příspěvku 12OO Kč k důchodu se hrdě hlásí jménem ČSSD předseda Sobotka. Jaksi zapomněl dodat, že to byl návrh poslance KSČM, čili strany "nedemokratické". V PSP, plné rádoby chytráků, by mělo být víc obyčejných sedláků s rozumem. Volme SPD Okamuru, ANO Babiše a komunisti, vraťte se, za vás tu byl řád a pořádek ! Nevolte ODS, TOP, a bohužel, už ani ČSSD. Tj. strany, které si 26 let přehazují moc a pravicové kradou nejvíc. ODS+TOP zavedly zdrav. poplatky do kapes "chudákům" privátním lékařům (berou cca 100 000 Kč/měs.), stoply zvyšování důchodů a vytunelovaly st. kasu.

nastvanej ( 17. srpna 2016 11:32 )

Tam nejde jen o obchod s Ruskem tam hlavně vedení dělá podrazy mezi sebou ale o tom se psát určitě nebude již několikrát se neplatilo sociální a zdravotní a stát to za firmu zatáhl a když není práce jde jeden měsíc jedna polovina na pracák a po měsíci se to vystřídá tak to tam chodí neboť již vedení několikrát pohrozilo že lidi propustí ---tak a ty malý soukromníčku plať nebo bez milosti skončíš tak bič na malé hlavně pokladny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jonn ( 17. srpna 2016 11:08 )

 Když prachy do OKD tak také do Jihočeský Kovosvit .

Zobrazit celou diskusi