Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Džemy a marmelády: Kolik ovoce musí obsahovat a jakými triky nás výrobci matou?

Autor: ula - 
17. srpna 2016
05:21

Marmeláda, nebo džem? Spousta lidí tyto dva výrobky zaměňuje nebo jim splývají. Pokud si kupujete džem, musí být na etiketě uvedeno množství ovoce a informace se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku. Navíc se džemy dělí podle obsahu ovoce.

Jako džem se označují výrobky, které jsou vyrobeny ze směsi přírodních sladidel, vody a ovoce jiného než citrusového (např. meruněk, rybízu, jahod apod.). Naopak marmeláda je vyrobená ze směsi přírodních sladidel, vody a citrusového ovoce, tzn. např. z pomeranče, limetky apod.

Existují také samozřejmě povidla, což je potravina vyrobená z jablek, hrušek nebo švestek s přídavkem přírodních sladidel, která je přivedená do polotuhé až tuhé konzistence, s jemnými až hrubšími částicemi dužiny ovoce.

Jak se dělí džemy?

„U džemů, marmelád a povidel je pro spotřebitele nejdůležitějším parametrem obsah ovoce, které bylo použito do výrobku. Tato informace musí být zřetelně uvedena v blízkosti názvu výrobku. Stejná povinnost platí také pro obsah cukrů, podle kterého se výrobky dále rozdělují,“ uvedla Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství. 

V našich obchodech tedy můžete narazit na:

  • Džem
  • Džem výběrový (EXTRA)
  • Džem výběrový (EXTRA) méně sladký
  • Džem výběrový (EXTRA) speciál

Džem versus džem výběrový

Pro výrobu džemů je stanoven minimální hmotnostní podíl ovoce, které musí být použito při výrobě. Všeobecně musí být při výrobě džemů použito nejméně 350 gramů ovoce na kilogram výrobku.

Pokud si kupujete džem výběrový, pak musí mít nejméně 450 gramů ovoce na kilogram výrobku. Výjimku tvoří rybíz (ať už červený, nebo černý), jeřabiny, rakytník, kdoule, šípek, zázvor, kešu-jablko a plody mučenky (maracuja), pro které je obsah upraven speciálními požadavky.


Džemy obyčejné a džemy výběrové (Extra) musí obsahovat nejméně 60 gramů cukru na 100 gramů výrobku. Výběrové džemy (Extra) s označením méně sladké musí obsahovat 52 až 59 gramů cukru na 100 gramů výrobku. U džemů výběrových (Extra) speciálních se požaduje nejvýše 40 gramů cukru ve 100 gramech výrobku a označení na etiketě, že se jedná o výrobek se sníženým obsahem energie/cukru.

Jablka místo švestek

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že při kontrole značení džemů některé vzorky obsahovaly menší obsah ovoce, než bylo uvedeno na etiketě, dále např. výrobek obsahoval konzervant, který nebyl na etiketě uvedený. Kontrolou pak neprošel ani výrobek, kde nebylo na obalu uvedeno množství cukru.

„Další možností, jak falšovat tyto druhy potravin, je záměna dražší složky za levnější, např. švestky v povidlech za jablka,“ řekla Ježková. 

Při nákupu potravin je vždy třeba věnovat náležitou pozornost informacím, které jsou uvedeny na obalu.

Podívejte se, jak by měla vypadat etiketa džemu:

Jak se značí džem? Jak se značí džem? | Blesk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi