Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohňostroj v Praze už jen tak neodpálíte. Praha je seškrtá na 12 míst

Autor: bud, ČTK - 
14. srpna 2016
10:30

Vedení hlavního města pokročilo v přípravě vyhlášky, která znemožní odpalování ohňostrojů v památkové rezervaci a u břehů Vltavy. Pro pořádání pyrotechnických akcí budou vymezeny lokality mimo historické centrum města. Vyplývá to ze záměru, který bude v úterý schvalovat městská rada. Zákaz by měl platit už od poloviny prosince.

Radní k přípravě vyhlášky přistoupili po řadě stížností ze strany Prahy 1 a obyvatel. K výtkám na adresu pyrotechniky se připojila i Česká inspekce životního prostředí a správci povodí. Hluk a světla z odpalovaných rachejtlí totiž v řadě případů způsobily úhyn nebo zranění labutí a jiných vodních ptáků, píše se v podkladech, které má k dispozici agentura ČTK.

Pořádání ohňostrojů bude v Praze povoleno na 12 místech, mezi nimi na holešovickém výstavišti, v okolí Kongresového centra nebo v areálu Žlutých lázní.

Novoroční ohňostroje v Praze se dříve odpalovaly i ze Střeleckého ostrova nebo z pontonu na Vltavě. Praha sice ohňostroje odpalované z pontonů na Vltavě v zájmu ochrany vodního ptactva zrušila, obecně se ale na řece zatím konat mohou.

Podle zákona o pyrotechnice se na pořádání ohňostrojů z pyrotechnických výrobků první až třetí kategorie vztahuje pouze oznamovací povinnost. U nejnebezpečnější kategorie je nutné žádat o povolení báňský úřad.

Podívejte se, jak vypadal letošní novoroční ohňostroj v Praze:

luder ( 14. srpna 2016 11:42 )

Kvůli migrantům se bude omezovat a následně rušit ledacos! Po čase se zruší i vánoce aby se náhodou necítili islamisté méněcenní!

Zobrazit celou diskusi