Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krnáčová hledá místo pro Slovanskou epopej. Dílo Muchy možná vrátí na Moravu

Autor: mib - 
11. srpna 2016
22:40

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) bude hledat lokalitu pro trvalé umístění Muchovy Slovanské epopeje v Praze. Zároveň ale hodlá jednat o možnosti cyklus obrazů dočasně vrátit do Moravského Krumlova. Krnáčová to ve čtvrtek řekla na dotaz ČTK. Alfons Mucha plátna Praze věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojnou výstavní síň. To se ovšem nestalo. Epopej byla roky vystavena na zámku v Moravském Krumlově, odkud ji Praha v roce 2012 za velké mediální pozornosti a přes protesty místních přestěhovala.

„Už před týdnem jsem požádala Institut plánování a rozvoje, aby vytipoval možné lokality, kde by Slovanskou epopej bylo možné umístit,“ řekla primátorka. Mezi posuzovanými lokalitami podle ní budou i vrch Vítkov a místo po někdejší budově takzvaných Eliščiných lázní. Obě místa navrhují příslušné městské části. „Teprve studie nám ale ukáže, jestli neexistují vhodnější místa,“ dodala. Už dřív primátorka uvedla, že by v metropoli mohla vyrůst nová galerie.

„V příštím týdnu se sejdu s primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) a budeme se bavit i o variantě, že by se do doby, než se nám podaří sehnat adekvátní prostory, vrátila Slovanská epopej zpět do Moravského Krumlova,“ řekla ve čtvrtek Krnáčová. Moravský Krumlov by ale musel pro umístění díla vytvořit vhodné podmínky, které podle primátorky v tuto chvíli v zámku nejsou.

S tím ale nesouhlasí starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09). Město podle něj může na zámku, který v červnu koupilo, nabídnout k vystavení epopeje rozšířené a krásné prostory, které splňují podmínky Národního památkového ústavu. „Díla Slovanská epopej si všichni v Moravském Krumlově velmi vážíme, bude pro nás ctí, pokud se alespoň dočasně bude moci k nám vrátit. Město je připraveno hostit Slovanskou epopej s úctou, kterou si tento soubor zaslouží,“ řekl starosta.

Epopej je nyní provizorně umístěna ve Veletržním paláci, kde bude k vidění do konce letošního roku. Poté se vydá na turné po Asii, což ovšem někteří odborníci i malířův příbuzný John Mucha kritizují. Kdy se dílo vrátí do Česka, zatím není jasné.

Cyklus pláten zachycujících slovanskou mytologii je zařazen na seznam kulturních památek.

Zobrazit celou diskusi