Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supertajné přijímačky: Zadání bude přísně střeženo, jako by šlo o válečné plány

Autor: mib - 
8. srpna 2016
10:45

Příští rok bude provázet jednotné přijímací zkoušky na střední školy přísné utajení, jako by šlo o „válečné plány“. Cílem je zamezit jakémukoli úniku informací o jejich obsahu. Úlohy z češtiny a matematiky se do rukou učitelů dostanou až dvacet minut před zahájením. V případě, že se na veřejnost dostanou před samotným testováním jakékoliv informace ze zapečetěných obálek, zvolí se nový termín. Uvedl to deník MF DNES. 

Nový školský zákon zavedl jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky. Příští rok navíc budou utajované, aby nemohly úlohy prosáknout na veřejnost ještě před jejich samotným konáním. Termín „bezpečnostní incident“ pak upravuje stav, kdy se k obsahu zadání dostanou nepovolané osoby, tím je podle MF DNES téměř každý kromě ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání nebo jím písemně pověřeného zaměstnance.

Pokud „únik“ informací ohrozí řádný průběh zkoušky, může být zrušena a přesunuta na jiný termín. O způsobu potrestání viníka vyhláška nehovoří.

Průběh zadání i zkoušky se musí zaznamenat do protokolů

„V protokolu o průběhu jednotné zkoušky v učebně se uvádějí veškeré okolnosti, které by mohly mít vliv na její průběh a hodnocení. Připojí se případné námitky uchazečů,“ uvádí návrh vyhlášky, která musí být hotova do konce letošního října.

Testové sešity i záznamové archy dostanou ředitelé škol v zapečetěné bezpečnostní schránce nejpozději den před zkouškou od pracovníků centra. Učitelé, kteří budou na zkoušku dohlížet, dostanou testy do ruky až dvacet minut před zahájením, kdy zkontrolují jejich zapečetění a zaznamenají průběh všech úkonů.

Studenti budou mít na testy z češtiny hodinu, na matematiku o deset minut víc. Zkouška bude obsahovat uzavřené testové úlohy s nabídkou odpovědí i bez ní nebo široce otevřené úlohy s hodnocením postupu řešení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi