Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řekům se zajídají „řecké jogurty“ z Česka. Skrz Brusel je chtějí zakázat

Řecký jogurt vyrábějí v Česku Polabské mlékárny pod značkou Milko. Řekům se to nelíbí.
Řecký jogurt vyrábějí v Česku Polabské mlékárny pod značkou Milko. Řekům se to nelíbí.  (Autor: Reprofoto Hustyjogurt.cz)
Autor: red - 
29. července 2016
10:45

Krabičky s označením „řecký jogurt“ od tuzemských výrobců jsou trnem v oku ministerstvu zemědělství v Athénách, informuje web E15.cz. Řekové protestují u Evropské komise kvůli návrhu české vyhlášky, která mimo jiné určuje požadavky na označení „řecký jogurt“. Podle Athén jde o klamání zákazníků, kteří mají podle unijní směrnice právo na pravdivé informace o potravinách.

„Řecký jogurt se vyrábí v Řecku podle dlouhodobých výrobních postupů a netýká se jednoho typu produktu,“ napsal ministr Evangelou Apostoulou v dopise Evropské komisi podle serveru EurActiv. „Termín řecký jogurt je zavádějící a neodráží realitu. Název se totiž vztahuje ke konkrétní zemi, které výrobek vděčí za svoji reputaci,“ dodal.

V Česku vyrábí svůj produkt pod názvem „řecký jogurt“ Polabské mlékárny pod značkou Milko. „Název „Řecký jogurt“ je dnes používán celosvětově, neodkazuje na původ výrobku, ale na technologii a složení. V samotném Řecku je pro tento typ výrobku používán název straggisto,“ napsal E15 generální ředitel Polabských mlékáren Pavel Vybíral.

ČTĚTE VÍCE NA E15.CZ



e.44 ( 29. července 2016 15:39 )

Klidně to zakažte, Babišovi zavařte, stejně na co šáhne už není k žrádlu, natož k jídlu.

rita20 ( 29. července 2016 11:21 )

To jsou starosti!

moiaza ( 29. července 2016 11:04 )

Klidně ať to Brusel zakáže. Stejně nemají co na práci. Já takové šlichty nekupuji.

Zobrazit celou diskusi