Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ohře je téměř na suchu, kam vyrazit na vodu a nedřít o dno?

Autor: bru/ČTK - 
21. července 2016
10:33

Většina řek v Česku je splavná, voda z nedávných vydatných dešťů ale už odtekla a řeky se dostávají do letních průtoků. Téměř na „suchu“ je Ohře v Karlových Varech a kvůli opravě hráze nelze plout na Moravici. ČTK to dnes sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Bez obav mohou vodáci vyrazit na nížinné toky menších délek. Stále splavné jsou například Radbuza, dolní tok Úhlavy a Mže od přehrady Hracholusky. Od Plzně pak i Berounka, v Berouně je průtok stále více než 15 metrů krychlových za vteřinu.

Na Ohři, druhé velké západočeské řece, je to s vodou podle Jančara složitější, v Karlových Varech je řeka téměř na „suchu“. „Průjezd od Tršnice k lázeňskému městu bude v peřejnatějších místech hledáním cesty mezi kameny a na úseku dále ke Klášterci nad Ohří to bude ještě horší,“ uvedl Jančar.

Vltava „to jistí“

Dostatek vody je na jihu Čech. Otava je dobře sjízdná ze Sušice, Vltava na horním toku s povinnou registrací je splavná od Soumarského Mostu, lepší je to ale podle Jančara od Vyššího Brodu, kde průtok je nad 20 m3 za vteřinu. Lužnice je splavná v celém svém toku od Suchdola.

Na severu, kde voda po deštích rychle stoupla a stejně rychle opadla, je Jizera splavná od Malé Skály a Labe od Jaroměře. Vodáky méně využívané toky, jako jsou Ploučnice a Bílina, jsou na letních minimech, stejně tak Metuje a Úpa.

Voda opadla i na Orlicích, podle Jančara je nejlépe sjízdná spojená Orlice od soutoku. Na Divoké i Tiché musí vodáci počítat s mělčinami. Řeky Vysočiny jsou splavné vždy jen na dolním toku, Dyje od Znojma. V Jeseníkách je Morava sjízdná od soutoku s Desnou. Řeky Beskyd dávají vodu Bečvě spíše od středního toku a Odra je splavná od Suchdola nad Odrou.

Na vodu do Polska

I na Slovensku je situace podobná, splavné jsou hlavně velké toky. O něco lepší je situace v Polsku, kde také před týdnem zapršelo a odtoky jsou zde výrazně pomalejší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi