Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak vyléčit alkoholika? Vínem. Závislí jsou pak klidnější, říká lékař

Autor: Michaela Bezvodová - 
13. července 2016
05:25

Ne vždy se závislost na alkoholu řeší striktní abstinencí. Pomůže také „nahradit“ alkohol alkoholem. Podle adiktologa Petra Popova je řízené podávání alkoholu jednou z metod, jak těžce závislé alkoholiky odnaučit pít. Při tzv. metodě snižování rizik je alkohol celodenně podáván závislým tak, aby nedošlo k otravě a pijan se mohl „propít“ do abstinence. Zatím se tak děje jen na některých místech v zahraničí, třeba v Kanadě či v nizozemském Rotterdamu. 

„Jde o pokus stabilizovat pacienta závislého na alkoholu, tj. předejít hlavním rizikům: vyloučit otravu alkoholem po požití vysoké dávky alkoholu, případně také předejít abstinenčnímu stavu, ke kterému by mohlo dojít při rychlém snížení dávky konzumovaného alkoholu,“ vysvětlil adiktolog Petr Popov pro Blesk.cz.

Podle něj se pomalu snižuje celková dávka alkoholu tak, že se pacienti můžou ze závislosti zcela nebo částečně vyléčit. I snížení původní dávky se považuje za úspěch. Obzvlášť bezdomovci jsou na ulici zvyklí alkohol konzumovat v kuse po celý den. Podle ministerstva zdravotnictví se tento nebo obdobný typ léčby závislosti na alkoholu v ČR nepraktikuje. Ve světě ale není neobvyklý.

Pomoc alkoholikům z ulice

Kanadská bezdomovkyně Elisa (53) podle serveru BBC konzumuje alkohol čtyřicet let svého života. Na ulici pila i ústní vodu, aby si udržela hladinku. Teď je šťastná za novou možnost, kterou jí poskytují sociální pracovníci v bývalém hotelu v Ottawě – má kde bydlet a své pití má pod kontrolou. Spolu s více jak čtyřiceti bezdomovci tak od půl osmé od rána do půl desáté do večera pravidelně konzumuje každou hodinu na 150 mililitrů třináctiprocentního vína. Podle Popova je postup označován jako tzv. snižování rizik v konzumaci návykové látky.

Roli hraje také podle psycholožky Marie Lhotové, že jsou lidé pospolu. Společné odvykání se při terapiích běžné užívá. „Komunita se považuje za hodně přínosnou, protože člověk se odnaučuje s někým. Fyzická závislost se neobjeví, protože pravidelným podáváním udržují bezdomovcům stabilní hladinu alkoholu v krvi, a psychická závislost se nemusí projevit, protože vědí, že alkohol dostanou, a jsou klidnější,“ řekla Lhotová pro Blesk.cz.

David McConell by se rád vrátil k rodině. Je mu 64 a doufá, že se po 14měsíčním programu zbaví své závislosti. David McConell by se rád vrátil k rodině. Je mu 64 a doufá, že se po 14měsíčním programu zbaví své závislosti. | BBC

Závislost má člověk v osobnosti

Do závislosti na alkoholu se lidé mohou dostat po určitém napětí, ale podle Lhotové je předpoklad být závislý už v osobnosti. U svých pacientů se ale setkává také s těmi, co pijí kvůli stresu či ze vzdoru. Alkoholová závislost jde ruku v ruce s poruchou osobnosti, které se říká závislá porucha osobnosti. Projevuje se to tak, že když podstoupí člověk protialkoholní léčbu a přestane pít, nahradí si závislost nějakou jinou látkou, na které je nějakým způsobem závislý. Mnohdy to může být i čokoláda,“ vysvětlila Lhotová.



Podle ní se někteří lidé mohou stát alkoholiky, i když pijí menší množství alkoholu než jiní. Adiktolog Popov dodává, že se závislost vyvíjí tím rychleji, čím je mladší konzument, který pije rizikově. „Většinou se jedná zpočátku o nepravidelnou konzumaci se zvyšováním dávek, pak o pravidelnou a posléze už o (celo)denní konzumaci alkoholu,“ řekl.

To, zda je člověk závislý, se projeví na neovladatelné touze pít. A to bez ohledu na rizika a následky. „Souvisí s kontrolou při pití alkoholu, co se týče konzumovaného množství, neschopnosti reagovat podle situace, tj. omezit pití, či nepít vůbec, pokud to není vhodné, resp. bezpečné, zvyšující se tolerance organizmu vůči alkoholu spojená se zvyšováním dávek konzumovaného alkoholu, příznaky odvykacího (abstinenčního stavu) při snížení dávky alkoholu, postupné zanedbávání povinností, zájmů i potěšení (jiných než pití) a konečně další pokračování v pití i tehdy, kdy už je jeho škodlivost pro dotyčného zcela zřejmá,“ uzavřel Popov.

ejvm1712 ( 13. července 2016 10:21 )

To je štráchů s alkoholiky. Kdyby se tam někdo staral o pracující v jakých pracují podmínkách.

Zobrazit celou diskusi