Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mladí muži o otcovství: Děti? Teď ne, kariéra nepočká

Autor: Michaela Bezvodová - 
12. července 2016
06:08

Mladí muži. Je jim něco přes 25 let a dokončili školy nebo studují. Čeká je nová práce, možná cestování a zvykají si na nový život s partnerkou nebo teprve hledají „tu pravou“. Z jejich úst souhlasně zní, že by děti chtěli před třicítkou, i když z šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplynulo, že až 40 procent mužů od 25 do 29 let o dětech neuvažuje nebo neví, zda je chtít bude. Podle psycholožky Marie Lhotové ale otcovství není něco, v čem by se muži dali „házet do jednoho pytle“.

David Š. (24) zrovna před měsícem dokončil magisterská studia, pracuje jako OSVČ a už od začátku studií se musí pořádně otáčet, aby dosáhl své vysněné kariéry. Že by se měly děti v jeho životě objevit ještě dřív, než mu bude třicet, razantně odmítá. „Jsem teď v největším presu, makám, seč můžu. Přikláním se spíš k tomu, že kariéra je důležitější. Mám časově náročnější profesi, takže bych na dítě ani neměl čas. Ale asi jsem sobec, nemám otcovské pudy. Partnerku mám o dva roky mladší, a ta chce dítě okolo třicítky, takže mám čas, jestli se mnou vydrží,“ řekl pro Blesk.cz David.

Jinak to vidí mladý otec Pavel S. (29), který měl první dítě ve 23 letech, další o dva roky později. Nakonec i s manželkou je v domácnosti se třemi holkami, které by podle svých slov neměnil. „Manželku Terezu jsem potkal na divadelním festivale a potom jsem ji musel ještě rok dva uhánět. Půl roku nato jsem ji požádal o ruku. Oba jsme dělali školy, ale děti jsme chtěli, tak jsme si „naplánovali“, že tomu dáme volný průběh. No a ony byly, dvě holky téměř hned po rozhodnutí. Rozhodně bych neměnil. Ani jednu ze tří,“ vysvětlil pro Blesk.cz Pavel S.

Pavel si svou ženu Terezu vzal, když mu bylo 22. Pavel si svou ženu Terezu vzal, když mu bylo 22. | archiv
Psycholožka Marie Lhotová pro Blesk.cz upozorňuje, že se nedá jednoznačně říct, že mladí muži děti nechtějí. Ve své praxi se setkává i s případy, kdy do ordinace přijde muž s touhou dítě mít, kdežto jeho partnerka ne. Muži ale podle Lhotové nejsou tak vytrvalí jako ženy. Spíš než na biologických hodinách záleží, jaký mají partnerský vztah.

„Znáte situaci, kdy něco přijde pozdě a člověk to, co si přál hodně, už nechce. Pak se přesunou síly a začne to být opačně. Muži se v tom trochu vezou, nejsou tak vytrvalí. Když se žena rozhodne, že dítě bude mít, tak toho dosáhne. A každá to pak řeší jinak. Když nemá zrovna kluka, co by jí přání splnil, najde si třeba staršího. Někdy je to ale o tom, že ženy dávají malé impulzy, takže ani nezjistí, že má partner podobné myšlenky,“ uvedla Lhotová.

Rozhodnout se pro dítě i svatbu je psychicky náročné

Podle Lhotové můžou někdy ženy dítě považovat za prostředníka ke svatbě. Mít dítě a svatbu najednou je pro muže náročný akt. „Pro svobodného muže je to docela zásadní záležitost, takže může zaujímat opatrný přístup k tomu dítě mít nebo muset řešit situaci, kdy ho očekává,“ dodala Lhotová.

Dál vysvětlila, že se muž potřebuje psychicky připravit na rozhodnutí samotné. Záleží navíc na tom, jestli partnerku má. Studie ČSÚ uvádí, že ty inspirují muže často také ideově a hodnotově. Dvacet pět let je ale podle Lhotové stále nízký věk, muži často myslí spíš na kariéru a na děti připraveni nejsou.

Lukáš, Ondra a David. Mladí muži po škole promluvili o svých plánech a dětech. Lukáš, Ondra a David. Mladí muži po škole promluvili o svých plánech a dětech. | archiv

Ondra N. (25) ale patří do skupiny svobodných pracujících, co si děti určitě pořídit chce. A rovnou tři. „Myslím, že ideální věk pro založení rodiny je krátce před třicítkou a sám to chci k tomuto termínu směřovat. Nedělá mi ani problém to, že děti ‚nejsou zadarmo‘. Naopak, je to hodně drahá záležitost. Ale na druhou stranu pokračování rodu a možnost předat sebe někam dál se podle mě penězi vyvážit nedá,“ svěřil se Ondra pro Blesk.cz. 

„Nevede mě k tomu víra, jsem ateista, ani tlak ze strany rodiny a podobně. Prostě cítím, že bych v životě měl udělat i něco hodnotnějšího, než jen sedět v práci a vydělané peníze utratit za pomíjivou zábavu. Ale to budu muset nejdřív najít někoho, s kým ty děti budu mít, na čemž to docela momentálně stojí,“ dodal.

Nízké vzdělání – nízké šance na partnerství

Statistika ukazuje, že častěji se rodičovství vzdají muži s nejnižším vzděláním, kterým se značně snižují také šance v partnerském soužití. Rozhoduje také ekonomický status a uspořádání rodiny v dětství. „Nejvyšší šance, že bude muž chtít v budoucnu děti, vykazují muži vysokoškoláci, kteří mají partnerku a domnívají se, že život bez dětí nemůže být stejně naplněný jako život s dětmi,“ uvádí se ve studii. 

To potvrzuje Blesk.cz také student Lukáš H. (24), který dokončuje své druhé magisterské studium a chystá se navíc na půlroční stáž do zahraničí. Se svou přítelkyní udržuje vztah na dálku. „Dlouhodobě jsem se držel pravidla, že jakmile budu moci rodinu finančně zajistit, o děti se snažit budu. Zároveň vidím, že budování rodiny se s kariérou slučuje jen ve velmi výjimečných případech,“ myslí si Lukáš.

„Osobně bych měl rád dítě před třicítkou, ale společnost a profesní struktury mi naznačují, že ta volba je často buď kariéra, nebo rodina, což vytváří až děsivou nutnost rozhodnout se. A to i proto, že vyznávám absolutní rovnost žen a mužů v této oblasti, což znamená, že bych já sám šel třeba i na rodičovskou a kariéru skutečně minimálně na rok či dva odsunul na vedlejší kolej,“ zmínil.

Odkud se berou čísla

ČSÚ zveřejnil analýzu v časopise Demograf a je součástí projektu Otcovství a mateřství v kontextech trhu práce a sociální politiky, který vypracovávají expertky z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. Rozhovory o plánování otcovství provedly výzkumnice z očí do očí na vzorku 366 mladých mužů od 25 do 29 let, při čemž „hlavní“ těžiště plodnosti mužů uvádějí ve věku od 30 do 34 let. Ve studii se píše, že u mužů v mladém věku po pětadvacítce se dá očekávat, zda budou do budoucna rodičovství plánovat a změní svůj životní styl. Až 14 procent mladých bezdětných, u kterých se dá skutečně očekávat, že názor nezmění, uvedlo, že děti nechtějí, a 28 procent, že stále neví. 



y1xcvbnm ( 12. července 2016 06:24 )

 tak proto uprchlíci, ti si s tím hlavu nelámou

Zobrazit celou diskusi