Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Taxikář z Ostravy andělem strážným: Zachránil život seniorce a dál o ni pečuje

Autor: Karel Janeček - 
8. července 2016
17:37

Seniorka Božena Kavanová (73) z Ostravy se potřebovala dostat na schůzku s právníkem. Objednala si proto taxíka. Dokonce čtyři dny předem. Tehdy ještě netušila, že si v osobě taxikáře zajistila i svého anděla strážného.

Taxikář Pavel Konečný (60) přijel na smluvené místo, ale seniorka nikde. Nezvedala telefony, nereagovala ani na zvonění u domu. Pavel Konečný ženu hledal po celém sídlišti, v obchodě, na poště. Neuspěl, a tak nastartoval vůz a chtěl odjet.

„Něco mi ale říkalo, že jsem nevyčerpal všechny možnosti. Vypnul jsem motor a vydal se k bytu zákaznice. Vyběhl jsem do pátého patra a zazvonil. A uslyšel jsem naříkavý hlas té paní. Už dva dny ležela na zemi a nemohla se hnout,“ říká ostravský taxikář.

Božena Kavanová je po třech mrtvicích. Pohybově na tom je velmi špatně. I proto se po kolapsu sama nedokázala zvednout z podlahy. „Doufala jsem, že mě bude pan Konečný hledat. To byla má poslední naděje, jak přežít,“ vyznala se seniorka.

„Vyrazte dveře,“ volala paní. To muž nedokázal, přivolal ale hasiče, policisty a záchranáře. Za dveřmi se naskytl hrůzný obraz: seniorka ležela bezmocně obličejem k zemi. Záchranáři ženu převezli do opavské nemocnice, kde se z kolapsu nyní zotavuje.

Nebýt taxikáře, nepřežila by. Nemá totiž děti ani žádné příbuzné. Nikdo k ní nechodí. „I proto jsem se jí ujal. Chodím jí zalévat kytky a větrat byt, když je ve špitále, navštěvuji ji, vozím dobrůtky,“ říká zachránce.

Okolnosti kolapsu v ostravském bytě si seniorka nevybavuje. „Když máte takový úraz, nedovedete si ani představit, co bylo. Byla to smůla. Jen vím, že jsem dva dny ležela na zemi. Hýbat se nešlo, zkoušela jsem se plazit po zemi, nic,“ uvedla. V hlavě měla jen jednu myšlenku. „Musím přežít, musím, musím. Pan Konečný se o mě nyní pořád stará. Je to takový můj strážný, kterého mi seslalo samo nebe,“ raduje se někdejší učitelka.

„Pacientku jsme přijali z neurologie, kam se dostala po akutní cévní mozkové příhodě. U nás se léčí pro psychické problémy, které se u ní rozvinuly. Hlavně se u ní projevila porucha řeči. Její stav se díky velmi rozsáhlé rehabilitaci zlepšuje. A velmi málo se stává, aby nezištně staršímu člověku poskytl pomoc cizí člověk, jako v tomto případě,“ řekla Blesku Barbora Kubínova, primářka Psychiatrické léčebny v Opavě.

 

ljubaa ( 8. července 2016 19:20 )

Nikoho nemá, děti ani příbuzné - jen doufám, že to není zištné, že pan taxikář se o paní tak stará - pokud také nikoho nemá, tak to chápu, ale dneska už člověk nemůže nikomu věřit - pod vidinou dědictví se lidi dokáží vetřít do přízně osamělým seniorům a ti pak na tyto lidi přepíšou majetek. Ale pokud se o paní bude starat, tak zase proč ne - má to připadnout pak státu, který se o seniory nepostará....

Zobrazit celou diskusi