Mykolog varuje: Otrava vám hrozí i z jedlých hub. Navíc pozor na záměny

Autor: ula - 
6. července 2016
06:23

Počasí přeje houbařům. Do lesa tak vyrážejí nejen náruživí sběratelé, ale i ti sváteční. A ti mohou snadno zaměnit jedovatou houbu za jedlou. Nebezpečí vám ale hrozí, i pokud je špatně tepelně upravíte nebo přehlédnete plíseň.

„Například hřib koloděj je sice jedlá houba, ale až po tepelné úpravě, která by měla trvat 15 minut, jinak se vám může udělat nevolno. Nejčastěji se to stává, pokud z této houby uděláte řízek,“ varoval ve studiu Blesk mykolog Jaroslav Malý.

Některé jedovaté a jedlé houby jsou si navíc nebezpečně podobné. Podívejte se na rozhovor, kde vám ukážeme, jak od sebe odlišit jednotlivé druhy a jak je rozpoznat:

Video  Pozor na záměnu jedovatých hub za jedlé.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

kontraindikace ( 6. července 2016 15:50 )

Vysvětlí mi někdo, proč je povolená diskuze jen u trapných článků?

nick55 ( 6. července 2016 11:06 )

Nojo, co s ním nadělám - prostě houby, které u nich nerostly a tudíž je od mala nezná, nepovažuje za jedlé - no jak říkám, pařez dubovej

naidka ( 6. července 2016 10:41 )

Jj, chlapi jsou na sebe opatrní tak si nasmaž řízky z masáků a mužíčkovi topinky, ať se nadlábne.

nick55 ( 6. července 2016 10:29 )

naidko - máš pravdu. Masáky jsou velká bašta, bohužel je sbírat nesmím - manžel je nezná, neochutnal, neochutná a ochutnávat nebude - pařez jeden, neví o co přichází. Takže v zájmu zachování klidu u rodinného krbu si je musím odříct

naidka ( 6. července 2016 09:13 )

To může napsat někdo, kdo v životě v lese nebyl, protože by po pár metrech zabloudil, o jeho znalosti jedlých hub ani nemluvě. Zapečené plněné masáky jsou žrááádlo a nejen pro důchodce.

Zobrazit celou diskusi