Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní zbraně v pardubickém muzeu: Na těchto puškách je krev Čechů!

Autor: Jitka Pecharová - 
20. června 2016
20:39

Zbraně s hrůznou minulostí! Pardubické muzeum získalo devět pušek značky Mauser. Nacisté jimi za války popravili skoro 200 českých vlastenců, mezi nimi i obyvatele vypálených Ležáků.

Devíti »mauserovkami« Němci podle historiků v období heydrichády u pardubického Zámečku popravili 194 Čechů. Zbraně byly po válce mnoho let používány jako divadelní rekvizity. Od roku 1950 je totiž vlastnilo Východočeské divadlo. Kvůli jejich temné minulosti se však již v současnosti nepoužívaly.

„Jak se zbraně do divadla dostaly, se už zřejmě nedozvíme. Měli jsme je uložené v trezoru. Možná kdysi sloužily jako výzdoba scény,“ řekl ředitel divadla Petr Dohnal.

Že byly používány jako popravčí zbraně, se o puškách v divadle tradovalo léta. To nyní potvrdili historici. V Pardubicích měl totiž pušky ve výzbroji policejní pluk Böhmen, včetně praporu, který sídlil ve vile nazývané Zámeček.

Právě tam v roce 1942 po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha nacisté brutálně vyslýchali české vlastence a obyvatele Ležáků. Ty pak popravili na nedaleké cvičné střelnici.

Heydrichiádu nepřežily tisíce Čechů

Na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zaútočili 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Nacisté jako odvetu vyhlásili stanné právo, které trvalo až do července. Za schvalování atentátu popravili několik tisíc lidí. Kvůli údajné pomoci atentátníkům byla vyvražděna obec Lidice.

Ležáky: 33 zastřelených

Ležáky byla osada na Chrudimsku, která byla 24. června 1942, 14 dní po vyhlazení Lidic, vypálena a její obyvatelé zavražděni nacisty jako odplata za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše československých parašutistů. Obyvatelé Ležáků byli převezeni do Pardubic, kde bylo 33 dospělých zastřeleno.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi