Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Operují lékaři nástroji na vyhození? Jen výjimečně, říká ministerstvo

Autor: val - 
14. června 2016
10:32

Pokud máte před sebou lékařský zákrok, připravte se na to, že vás možná budou operovat špinavým nástrojem, který už doktoři použili u jiného pacienta. Mladá fronta Dnes (MfD) upozornila na otřesné případy, kdy operatéři kvůli úsporám používali jednorázové nástroje opakovaně. Přestože je to nezákonné a pacientům v takovém případě hrozí infekce.

Podle deníku potvrzují tuto praxi lékaři a sestry z nemocnic, ale i kontroly hygieniků. „Nemocnice běžně sterilizují jednorázové nástroje třikrát i pětkrát. Ročně může jít o materiál za stovky milionů korun,“ uvedl předseda dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed Miroslav Palát.

Právě šetření je hlavní motivací opakovaného používání jednorázových pomůcek. Ty jsou přitom zkonstruované tak, že se například hůř omývají nebo snáze opotřebovávají. „Jednorázové pomůcky jsou většinou vyrobené tak, že je nelze dostatečně zbavit bakterií a virů – mají různé záhyby, přístroj není možné rozpojit na jednotlivé části. Zbytky biologického materiálu pak mohou být zdrojem mikroorganismů vyvolávajících infekci,“ uvedla pro MfD epidemiologická sestra Jana Lehnartová z Krajské nemocnice Zlín.

Lékaři se hájí, že na vině je finanční nouze. Palát ale takový argument odmítá a tvrdí, že to je, jako kdyby nemocnice podávaly pacientům prošlé jídlo. Zákon takovou praxi zakazuje, za sterilizaci a opětovné použití jednorázového nástroje hrozí pokuta 50 tisíc korun, pokud takový postup prokazatelně poškodí zdraví pacienta, tak až tři miliony.

Ministerstvo zdravotnictví tvrzení Mladé fronty odmítá s tím, že „se výjimečně mohou vyskytnout případy opakovaných sterilizací některých pomůcek, ale jde výhradně o materiál, jehož opakované použití neohrožuje zdraví pacientů.“

majojo ( 14. června 2016 12:24 )

A jak bude ten debilní ministr dotovat nemocnice, aby nemusely dělat tyhle prasárny? Mimochodem, strávila jsem měsíc v jedné, které sponzor daroval (díky) metrák sušených hub. Celý měsíc nebyly snad jen v ranním čaji, jink i v bábovce. (Čím mě operovali, netuším, ale přežila jsem bez infekce). Navrhuji tomu pánovi, co se stal ministrem z uleknutí či stranického pověření, aby nemocnice, které jsou nuceny operovat a zacházet s pacienty tímto způsobem, nekompromisně zavřel.

Zobrazit celou diskusi