Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký zátah na cizince: Celníci zavřeli stavbu, prověřili přes 250 lidí

Zásah celní správy na stavbě v ulici Jugoslávských partyzánů
Zásah celní správy na stavbě v ulici Jugoslávských partyzánů  (Autor: Aktu.cz)
Autor: mib - 
7. června 2016
12:58

Celní správa rozjela obří zásah, na stavbě v Praze 6 (příznačně v ulici Jugoslávských partyzánů) začala kontrolovat zaměstnance. Celníci se zaměřili na pracovní povolení cizinců, prověřili už víc než 255 lidí a pokračují dál.

Podle tiskové mluvčí Celní správy ČR Ivany Kurkové kontrola probíhá tak, že celníci obsadí celou stavbu, aby nemohl nikdo utéct, a prověří všechny osoby na stavbě. „Celníci si nejprve vyselektují ty, kteří jsou z Evropské unie a kteří jsou mimo Evropskou unii, a kontroluje se, zda má cizinec platné pracovní povolení anebo zda splnil ohlašovací povinnost zaměstnavatel vůči úřadu práce.“

V hledáčku celní správy se ocitla stavební společnost VCES, patřící do stejnojmenného holdingu. Další firmou, jejíž logo se nachází na oplocení stavby, je společnost Hochtief, která se mimo jiné podílela na výstavbě nového úseku metra linky A.

Výsledky kontroly zatím nejsou známé. Jak dopadne, ale může naznačit svědectví ženy, která se v okolí stavby často pohybuje. „Sem přijede auto, velké černé, vystoupí z něho člověk, který má stoh peněz, a začne tyhlety dělníky tady vyplácet,“ popsala žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Podívejte se, jak zásah celní správy na stavbě vypadal:

Video  Kontrola  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Celní správa má za úkol kontrolovat, zda zaměstnanci nepracují bez pracovní smlouvy a náležitého povolení. Majitel firmy v takovém případě stát okrádá na daních. Často totiž zaměstnance na stavbách vyplácí majitelé firem „na ruku“, aby nepřišli o peníze, které na levné pracovní síle často snadno vydělávají.

joudajoudovy ( 8. června 2016 07:48 )

ze jsou developeri i stavebni firmy velci setrilci, to se vi 25.let.

Nezadat ( 7. června 2016 13:15 )

Strašný,chudákům cigánům berou práci kterou by tak rádi vykonávali.Vůbec se jim nedivím,že je uráží 50000 soc.dávky když by si na stavbě mohli klidně vydělat i 10000 a nebýt nikomu na obtíž.

Zobrazit celou diskusi