Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Na webu je nejlevněji a doprava je drahá.“ Jaké jsou mýty o e-shopech?

  • Autor: tmp - 
    12. 6. 2016
    05:40

    Stále více Čechů i Evropanů nakupuje přes internet. Podle statistik Evropské komise přes internet nakupuje celkem 44 procent zákazníků. I přes stále rostoucí oblíbenost se mezi lidmi šíří mýty. Je na internetu zboží skutečně vždy levnější? Trvá doprava zbytečně moc dlouho? Podívejte se.

  • 1.„Nakupovat na internetu je riskantní“

    Podle konzultační společnosti Acomware je nejčastějším tuzemským mýtem, že nakupování na internetu je riskantní. „Lidé se bojí vedle důvěryhodnosti e-shopu i skutečnosti, že zboží si nemohou předem prohlédnout, dále ceny za dopravu nebo případné reklamace,“ řekl Ondřej Klega.

     

    Podle Klegy se tyto obavy většinou týkají zejména skupin s nižšími příjmy, které nemají s online nakupováním velké zkušenosti. „Většina těch obav je ale zbytečná. Prodejce si můžete prověřit například na srovnávačích cen z recenzí ostatních zákazníků. Cena za dopravu musí být vždy viditelně uvedena před dokončením objednávky. A také reklamace dnes prodejci vyřizují velmi rychle,“ zmínil.

    Internetové nakupování nebylo nikdy jednodušší. Internetové nakupování nebylo nikdy jednodušší. | CNC/Profimedia

  • 2.„Doprava je pomalá a drahá“

    Že na zboží z e-shopu nebudou muset zákazníci dlouho čekat, dokazují statistiky přímo od zákazníků. Většina e-shopů to zvládne v řádu dnů nebo dokonce hodin. Pokud objednáváte větší zboží, jako je například nábytek nebo stavební materiál, může být doba dodání o něco delší.

     

    „Lidé si také často myslí, že částka, kterou platí za dopravu, je u nás vyšší než v zahraničí. Není to pravda, v Česku je cena dopravy díky malým vzdálenostem a velké konkurenci logistických společností ve skutečnosti nižší nebo minimálně srovnatelná se západem,“ vysvětlil Klega. Ten navíc připomíná, že náklady za dopravu lze snížit osobním odběrem zboží. Některé e-shopy také nabízejí věrným zákazníkům dopravu zdarma.

    Na internetu se dá koupit skoro všechno. Na internetu se dá koupit skoro všechno. | scom

  • 3.„Je zboží, které na internetu nekoupím“

    Že na internetu nekoupíte všechno, byla částečně pravda před několika lety. V současnosti si ale v e-shopech zákazníci pořídí většinu věcí, které potřebuje ke svému životu.

     

    „Ke změně došlo především u rychloobrátkového zboží. Potraviny nebo drogerii jsme si ještě pár let zpátky koupit nemohli, dnes už jsou zde ale první e-shopy, které zvládnou toto zboží doručit ještě v den objednání,“ řekl Klega, podle kterého není problém na internetu objednat ani stavební materiály nebo jiné, na logistiku náročnější zboží.

    Ne vždy je na internetu nejlevněji. Ne vždy je na internetu nejlevněji. | Profimedia

  • 4.„Na internetu je vždy levněji“

    Řada e-shopů má skutečně postavenu svou strategii na nižší ceně, než za kterou stejné zboží pořídíte v kamenných obchodech. Záleží však, kde budete hledat. Dobrým příkladem je elektronika, kde jsou ceny v internetových i kamenných obchodech prakticky stejné. Proto se například e-shopy snaží konkurovat také nabídkou dalších služeb, jako je doprava, montáž nebo servis zboží. Často také zákazníky motivují k dalšímu nákupu prostřednictvím slevy.

    Nákup přes internet? Hračka Nákup přes internet? Hračka | scom

  • 5.„Vrátit zboží je těžké a rizikové“

    České zákony platí i pro internetové obchody. Proto musí e-shopy vyřídit reklamaci, vzít zpět zboží nebo vrátit peníze. Že nemají internetoví prodejci žádný problém obratem vám vyplatit peníze za vrácení zboží, potvrzuje test konzultační společnosti Acomware z loňských Vánoc.

    „E-shopům jsme vrácené zboží poslali 22. prosince. Do konce roku nám stihlo vyplatit peníze na účet hned 5 prodejců z 10. Zbytek tak učinili po svátcích, stále ale v zákonem udávané lhůtě 14 dní,“ řekl Klega.

    Na internetu nemusíte čekat fronty. Na internetu nemusíte čekat fronty. | Profimedia

  • 6.„Je nebezpečné platit kartou“

    Rozšířený mýtus o nebezpečném placení kartou se pomalu ze společnosti vytrácí, přesto je podíl plateb kartou nízký. Podle loňských statistik Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci tvoří podíl plateb kartou na internetu pouze 13 %. Tomuto způsobu platby přitom důvěřují zejména mladí lidé a vysokoškolsky vzdělaní.

     

    „Obavy jsou přehnané. Většinu platebních rozhraní provozují velké české banky, které dbají na zabezpečení přenosu údajů o kartách. Navíc si můžete sami nastavit limity pro internetové platby nebo se pojistit proti jejich zneužití,“ vysvětlil Klega, podle něhož jsou současným trendem také odložené platby. Ty umožňují zákazníkovi zaplatit až po doručení a vyzkoušení zakoupeného produktu.

    Platit kartou přes internet nemusí být nebezpečné. Platit kartou přes internet nemusí být nebezpečné. | Profimedia

  • Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

    Zobrazit celou diskusi