Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vodáci jásají, deště pomohly řekám. Expert ale varuje: Za bouřky nepádlujte

Autor: bru/ČTK - 
26. května 2016
10:20

Průtoky v některých českých řekách se díky dešti mírně zvedly, přesto deficit povrchových vod trvá, hlavně na Moravě. Sdělil to Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Podle něj ale srážky budou i v nadcházejícím období, a tak se vodáci přece jen mohou těšit na vodu.

Jen pozor na přívalové deště při táboření, voda z bouřky může přijít z nenadálého směru, nejen z říčního koryta. A za bouřky není dobré pádlovat, zvláště na otevřené vodní hladině,“ upozorňuje.

Vltava je splavná od Vyššího Brodu, ale pokud vhodně zaprší, může být podle Jančara sjízdná i na horním toku pod Horní Vltavicí. „Ale závisí to na dešti a voda zde bude jen krátce,“ míní Jančar. Totéž platí o Otavě, kde lze zatím vyplout ze Sušice.

V Lužnici a v Berounce už voda stoupla. V Bechyni na Lužnici se průtok vyšplhal ke 12 metrům krychlovým a průtok Berounky v Berouně nad 25 metrů krychlových. Zdrojnice Berounky jsou ale stále splavné kolem minima. Na stejné úrovni se pohybuje vodní stav na Ohři.

Menší toky typu Ploučnice jsou také v okolí minima, jen Bílina posílila a je dobře splavná v celém toku. Na Labe se mohou vodáci vydat až pod přehradou Třemošná a na Jizeru pod Malou Skálou. Setrvalý stav hlásí i Orlice, Tichá je splavná pod Chocní, Divoká pod Kostelcem a spojená Orlice od jejich soutoku až k ústí do Labe.

Na Moravě lze sjet řeku Moravu od soutoku s Desnou, Bečva je splavná pod Teplicemi nad Bečvou. Svratka s Jihlavou jsou sjízdné na dolních tocích, stejně tak Odra s Opavou. Na Dyji mohou vodáci vyrazit od Znojma.

Takhle si vodáci užívali poslední sezonu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi