Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hejtman žaluje Babišovo ministerstvo: „Stát je jeden z největších lichvářů“

Hejtman Václav Šlajs (ČSSD)
Hejtman Václav Šlajs (ČSSD)  (Autor: Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
23. května 2016
15:28

Plzeňský kraj podá prostřednictvím právní kanceláře do konce května správní žalobu na ministerstvo financí (MF) kvůli vyměřenému penále za čerpání dotací při stavbě klatovské nemocnice. Rozhodli o tom dnes radní, řekl novinářům hejtman Václav Šlajs (ČSSD). Kraj by měl podle ministerstva platit pokutu necelých 98 milionů korun a k tomu stoprocentní penále. Reakci ministerstva ČTK zjišťuje.

„My se domníváme, že rozhodnutí ministerstva financí je špatné, že se neopírá o relevantní údaj,“ řekl hejtman. Kraj postavil nemocnici za 1,4 miliardy korun, z toho 446 milionů byla dotace EU z Regionálního operačního programu (ROP).

Žalobu podá kraj k českobudějovickému krajskému soudu, podle Šlajse v pátek nebo v pondělí. Hejtman kritizoval penále, které stát k vyměřenému odvodu připisuje. „Naskakuje tam roční penále 36,5 procenta, čili lichvářský úrok. Stát bojuje proti lichvě a sám je jeden z největších lichvářů, jestliže stanovuje penalizační úrok 36,5 procenta, když inflace je půl procenta,“ dodal hejtman.

O problému hovořili už v dubnu zastupitelé. Šlajs tehdy řekl, že téměř osm let po výběrovém řízení nemocnice stojí a poskytuje nadstandardní služby. Kraj v srpnu 2014 dostal od ministerstva platební výměr na 391 milionů korun, což spolu s penále z prodlení bylo 783 milionů. Proti výměru se kraj odvolal a požádal o prominutí a pozdržení platby. Později dostalo hejtmanství rozhodnutí ministerstva, které snížilo původně vyměřenou částku 97,8 milionu. Ministerstvo podle Šlajse akceptovalo některé významné argumenty kraje a vysvětlení o vyčíslení víceprací, jiné námitky neuznalo.

Nový monoblok Klatovské nemocnice, druhé největší nemocnice v kraji, se otevřel v roce 2012. Stavba nahradila zastaralé pavilony. Výběrové řízení bylo jedním ze sporů mezi ODS a ČSSD. Vedení kraje z ODS v listopadu 2008 za jeden den provedlo výběrové řízení. Bylo to měsíc po krajských volbách, které vyhrála ČSSD, a tři dny před volbou nového vedení kraje z ČSSD. ODS tehdy argumentovala tím, že pokud by výběr neuskutečnila, celá stavba by se zdržela. V dubnu Šlajs řekl, že to bylo zřejmě správné rozhodnutí.

Hejtmanův náměstek a předseda Regionální rady ROP Ivo Grüner (ČSSD) už dříve upozornil na to, že na rozdíl od ministerského auditu nenašel na výběrovém řízení na nemocnici pochybení žádný z předchozích auditů, kterých bylo asi pět. Prováděl je krajský úřad, ÚOHS a několik advokátních kanceláří.

Zobrazit celou diskusi