Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozruch v pražském dopravním podniku: Dozorčí rada odvolala Ďuriše

Generálni ředitel DPP Jaroslav Ďuriš
Generálni ředitel DPP Jaroslav Ďuriš  (Autor: Blesk - Mária Rušinová, archiv)
Autor: bru/ČTK - 
18. května 2016
18:11

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes odvolala z představenstva firmy generálního ředitele Jaroslava Ďuriše. V čele firmy zatím zůstává. ČTK to sdělily dva zdroje obeznámené s jednáním dozorčí rady. Společně s Ďurišem byla z představenstva odvolána rovněž ekonomická ředitelka DPP Magdalena Češková. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 10 000 lidí.

Na jejich místa zvolila dozorčí rada dosavadního technického ředitele Jana Šurovského a Martina Gillara z České pošty, který se má stát Ďurišovým nástupcem.

Dozorčí rada prostřednictvím mluvčího DPP uvedla, že důvodem odvolání je potřeba zrychlit modernizaci podniku a zároveň snížit náklady při zachování kvality služeb.

Úplný odchod Ďuriše z vedení společnosti naznačuje vyjádření předsedy dozorčí rady a náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD). „Jménem dozorčí rady chci poděkovat Jaroslavu Ďurišovi za práci, kterou pro DPP v posledních 2,5 letech při stabilizaci podniku vykonal,“ uvedl Dolínek.

Primátorka: Je to správný krok

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) učinila dozorčí rada správný krok. Krnáčová připomněla, že způsob vedení podniku kritizovala dlouhodobě. „Ta změna je namístě a myslím, že je to od dozorčí rady správný krok. Já osobně mám výtky k řízení DPP dlouhodobě a místo, aby se problémy řešily, tak se spíše kumulovaly,“ uvedla Krnáčová. Odvolání Ďuriše požadovala neúspěšně již loni na podzim.

Mezi problémy jmenovala výběr nového investičního ředitele. Byl velmi pochybný a rozhodně se nedá mluvit o transparentnosti,“ uvedla. Ďuriš podle ní také manažersky nezvládl spor s firmou Rencar, která provozuje reklamu v metru.

Kdy bude zasedat představenstvo a jak o generálním ředitele rozhodne, se zatím neví. Jsou v něm zastoupení i odboráři, kteří v minulosti Ďuriše podpořili.

Ďuriš byl předsedou představenstva a jeho zástupkyní v orgánu firmy byla právě Češková, která byla v minulosti několik měsíců rovněž generální ředitelkou. Ďuriš stanul v čele DPP v říjnu 2013, předtím vedl dopravní podnik v Českých Budějovicích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi