Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protimafiánský útvar po razii obvinil tři lidi. Vynášeli policejní informace

Autor: ČTK, sou - 
12. května 2016
12:35

Po středeční akci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve vnitřních strukturách policie byli obviněni tři lidé. Jeden z nich je příslušníkem protikorupční policie a další členem Celní správy ČR. Na webu o tom informovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Detektivové ve čtvrtek zároveň prohledávají kancelář pražské městské státní zástupkyně Dagmar Máchové. Informaci potvrdila mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku souvisí podle Bradáčové s neoprávněným předáváním informací z probíhajících trestních řízení a uzavřených systémů bezpečnostních složek. Prověřování případu trvalo tři roky. K totožnosti třetího obviněného Bradáčová nic neuvedla. 

Zásah na zastupitelství 

„Mohu potvrdit pouze to, že včera od večerních hodin byla zapečetěna kancelář paní doktorky Máchové a od dnešních devíti hodin je zde prováděna prohlídka,“ popsala Zenklová z čtvrtečnímu zásahu na zastupitelství. V dalších otázkách týkajících se této trestní věci odkázala na dozorující vrchní státní zastupitelství. 

Nejde o první šetření 

Máchovou a policejní vyšetřovatele už od loňského dubna prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli kauze opencard. Podnět k tomu dala sněmovní vyšetřovací komise, podle níž chybovali, když před soud poslali jen řadové úředníky pražského magistrátu

O prověření požádali žalobci vrchního státního zastupitelství. Podle dřívějšího vyjádření šéfky pražského vrchního státního zastupitelství Lenky Bradáčové je potřeba zabývat se například tím, zda podezřelí nemohli být dopředu informováni o tom, že se uskuteční úkony trestního řízení. "Pochybení, ke kterému mohlo dojít na počátku, mohlo znamenat zmaření důkazů," řekla v lednu v diskusním pořadu ČT. 

Máchová v minulosti dozorovala i kauzu předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik, v níž byli obžalováni podnikatel Vladimír Sitta mladší a jeho otec za údajné tunelování tiskárny. Po verdiktu pražského městského soudu, který na podzim 2015 muže uznal vinnými, byla Máchová kritizována za to, že se v případu vůbec nezabývala rolí lobbisty Iva Rittiga. 

Případ prý souvisí s nalezení odposlechu u kriminalisty prošetřující Čapí hnízdo  

Detektivové ÚOOZ spustili ve středu akci mířící do vnitřních struktur policie. Zadrželi několik lidí včetně vysoce postaveného detektiva Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK), který má podle zdrojů České televize vazby na tzv. pražské kmotry. Podle informací webu aktuálně.cz jde o vedoucího druhého oddělení odboru korupce Radka Holuba.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej bez dalších podrobností potvrdil, že jeden z policistů jejího útvaru byl omezen na osobní svobodě. Web týdeníku Respekt napsal, že mezi zadrženými jsou i státní zástupci a že případ souvisí s odposlouchávacím zařízením nalezeným v kanceláři pražského kriminalisty Pavla Klučky, který prověřuje kauzu Čapí hnízdo a je také mezi zadrženými.  

Celý případ dozoruje vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Ta se svými kolegy byla během celé noci přítomna výslechům, stejně jako šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Během převozu k výslechům detektivové ÚOOZ pečlivě hlídali a skrývali tvář zadržených osob.  

Video ÚOOZ provedl včera zásah ve vnitřních strukturách policie, zadržený byl např. šéf druhého oddělení odboru korupce Radek Holub. Akce souvisí zřejmě s odposlechy, které byly nalezeny v kanceláři pražského kriminalisty Pavla Klučky. - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

Skupinu podle serveru respekt.cz údajně vedl bývalý policista Igor Gáborík, který sděloval informace z vyšetřování jednomu z vlivných pražských lobbistů. Respekt dále napsal, že Gáborík byl kdysi i policejní spojkou Radovana Krejčíře a od sboru odešel před 15 lety.

joudajoudovy ( 13. května 2016 06:55 )

ja bych se v historii vratil az k mocnemu sokolovi. od roku 1990 jako mestsky prokurator, pote ministr vnitra, dnes zastupuje pouze lumpy a je nazyvan: dabluv advokat. mimo jine vyucuje na soukromych pravech CEVRO Institut, u icka langera, kdy skola dostala statni dotace ve vysi 7mil.kc. mafie stale jede, mafie stale zije a zit bude....

joudajoudovy ( 13. května 2016 06:39 )

....ze by janousek prozradil sve zdroje a to za vymenu, aby nemusel jit brucet do teplaku?

anno ( 12. května 2016 13:58 )

Aby tato akce měla smysls, museli by pozavírat polovinu našich vládních úředníků. To je všechno směšný, tento útvar plní úkoly Pelikána, jenž se tak zbavuje nepohodlných lidí!!!

1pravda1 ( 12. května 2016 11:34 )

Pražští kmotři - co dodat, nic se nezměnilo od doby, kdy ODS měla pod palcem policii i justici, a za justiční mafii se nemusela Benešová ani omlouvat, ti už řádili za ministra Čunka, když řekl Topolánek, že přece kvůli necelému půl milionu úplatku takové prkotině přece nepadne jeho vláda, kde byli samozřejmě lidovci. V hlavních rolích tenkrát Vesecká, Kučera a spol. Tak se žilo za ODS, kradlo se vesele, Nagyová předávala tajné zprávy Bis Rittigovi, Nečas pod pantoflem, Klaus to přikryl milostmi a amnestií... ODS je nezabitelná zlodějská chobotnice založená nemorálním Klausem a od toho se odvíjí dějiny ČR.

moiaza ( 12. května 2016 11:28 )

Hned v poledne takový legrační článek. Takové a podobné nečtu. Stačí mi pouze nadpis, abych věděl, že si kluci hrají na spravedlnost. Mafie dělá razii mafiánům. Časem soudcovská mafie zjistí že není dost pádných důkazu, že hlava mafie je ve špatném zdravotním stavu a tím pádem za své činy nezodpovědna. Atd, atd. Známe to.

Zobrazit celou diskusi