Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trojský kůň útočí na mobily Čechů, krade informace o kreditních kartách

Uživatelé Anroidu by si měli nainstalovat bezpečnostní software.
Uživatelé Anroidu by si měli nainstalovat bezpečnostní software.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Mii - 
10. května 2016
12:46

Pokud vlastníte mobilní zařízení se systémem Android, měli byste být na pozoru. Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ v úterý varoval před trojským koněm, který krade informace o platebních kartách. Ohroženi jsou všichni čeští obyvatelé, upozorňují Novinky.cz.

Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, uvedl pro Novinky: „Česká republika je na seznamu čtyř zemí, jejichž uživatelé OS Android byli v průběhu uplynulých měsíců nejvíce infikováni trojským koněm, který umožňuje získat administrátorská práva a veškeré informace o zařízení posílat na server.“

Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ se podílí na řešení incidentů týkajících se kybernetické bezpečnosti sítí provozovaných v České republice. Spadá pod sdružení CZ.NIC, které udílí doménová jména .cz. 

Podle Bašty mohou útočníci snadno získat i informace o platebních kartách. „Při zadání příkazu je tento malware schopen zobrazit falešné okno, které vypadá jako okno aplikace Google Play (oficiální internetový obchod s aplikacemi na systém Android) a požadovat informace o kreditní kartě,“ řekl webu.

Počítačoví piráti tak mohou celkem snadno připravit důvěřivce o peníze. Hrozba by přitom nebyla tak závažná, kdyby na chytrých zařízení lidé používali bezpečnostní software. „Uživatelé tohoto operačního systému by na svých zařízeních určitě měli mít instalovaný anti-malware a dělat pravidelné zálohy,“ podotkl bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

Nárůst mobilních hrozeb je přitom v posledních měsících stále patrnější. „V únoru se vůbec poprvé dostal do top 10 škodlivých kódů mobilní malware, v březnu trend pokračoval,“ podotkl David Řeháček, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Hakan123 ( 22. června 2018 03:00 )

Potřebujete finanční hotovost, nebo chcete sloučit vaše půjčky a úvěry do jednoho výhodnějšího úvěru a nevíte kam se obrátit. Nabízím vám řešení v podobě tohoto spolehlivého úvěru od 90.000 Kč až do 5.900.000 Kč bez nutnosti zástavy nemovitosti. Rychlý a efektivní schvalovací proces s velkou průchodností schválených žádostí. Pokud se chcete o této nabídce dozvědět víc, pak pište na email: mehmethakan117@gmail.com

JakubFinance ( 15. října 2017 06:56 )

Ahoj, Zde je nabídka úvěru pro vás? Jsme legitimní a garantujeme družstevní záložny a poskytují půjčky jednotlivcům, vládě institucí, církví a obchodních organizací a lidí všeho druhu. Aplikujte dnes na jakýkoli druh úvěru, jako osobní, nezabezpečený, konsolidační, křesťanské, obchodní, studentské a hypoteční úvěry atd., Které odpovídají vašemu rozpočtu za úrokovou sazbu 2%. Pro více informací kontaktujte: jakubfinance.cz@gmail.com

djaba ( 10. května 2016 19:20 )

 Na Windows 7 jedu dva roky bez jakéhokoliv antiviru .Vyzkoušel jsem tři a blokovaly skoro vše i třeba Seznam.cz nebo originální dvd ,o stahování ani nemluvím.Na mobilu též s antivirem samé upozornění a šíleně zpomalený internet . Občas Win.7 i mobil projedu Esetem online a s nulovým výsledkem .

Zobrazit celou diskusi