Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kosmická rarita přivábila i Čechy. Planeta Merkur zakrývá kus Slunce

Autor: ČTK, bud - 
9. května 2016
16:30

Netradiční astronomický úkaz mohou v těchto hodinách sledovat lidé po celém světě včetně Česka. Planeta Merkur přechází přes Slunce, což vytváří minizatmění. K pozorování jsou potřeba speciální dalekohledy s filtry.

Merkur je oproti Slunci miniaturní, takže zatmění není možné pozorovat běžným okem. Přímý pohled do Slunce navíc může vážně poškodit zrak. Hvězdárny a planetária po celém Česku naštěstí nabízejí možnost tento jev sledovat v přímém přenosu pomocí dalekohledů.

Přechod planety začal kolem 13. hodiny a na českém území ho bude možné pozorovat až do podvečerních hodin.

„Přechod Merkuru přes sluneční kotouč je v podstatě takové minizatměníčko. Je to stejný princip jako při zatmění měsícem, akorát že Merkur je menší,“ vysvětluje Jana Tichá, ředitelka planetária v Českých Budějovicích.

Unikátní video, které planetu ukazuje jako malou černou tečku, pořídili také v NASA.

Země, Merkur a Slunce na jedné přímce

Unikátní přírodní jev nastává vždy, když se v jedné přímce ocitnou Země, Merkur a Slunce. Podle Tiché se tak děje nepravidelně, a to přibližně 13krát za století. „Závisí to na tom, za jak dlouho oběhne Merkur kolem Slunce a za jak dlouho Země. Jen při určitých obězích se to sejde tak, že vidíme ten přechod Merkuru přes Slunce,“ vysvětluje.

V Česku bylo možné sledovat přecházející Merkur naposledy v roce 2003, další přechod nastane za tři roky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi