Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Šeříky, pocty i gripeny: Česko si připomíná konec války

Autor: mts, ČTK - 
8. května 2016
12:48

Česko si v neděli připomíná 71 let od ukončení bojů druhé světové války v Evropě. Pietní a vzpomínkové akce se budou konat v řadě měst, hlavní oslavy se tradičně uskutečnily na pražském Vítkově a v Plzni.

Na čestném dvoře vítkovského památníku připomněli oběti druhé světové války přední ústavní představitelé, včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prezidenta Miloše Zemana.

Součástí piety bylo i položení květin u hrobu neznámého vojína. Vzpomínkové akce se tradičně zúčastnily čestné armádní jednotky, letos je prvně doprovodila i jednotka policejní. Nad Vítkovem také proletěla dvojice armádních stíhaček Gripen. 

„Na pražském Vítkově jsem se poklonil památce našich osvoboditelů. Těmto hrdinům vděčíme za to, že dnes můžeme svobodně žít. Každý z nás by je dnes měl tiše vzpomenout. Pokud máte cestu okolo některého pomníčku, položte k němu symbolicky kytici šeříku,“ sdělil Miloš Zeman.

Podle premiéra Sobotky je výročí 8. května také příležitostí poučit se na základě minulých událostí a zkušeností.

„Neboť, jak prohlásil filosof George Santayana: ‚Kdo se nepoučí z minulosti, je odsouzen ji opakovat.‘ I proto je důležité již nikdy nedovolit, aby byla historie přepisována, příčiny dění pozměňovány a zásluhy zamlčovány tak, jak tomu bylo často v minulém režimu. Proto při každé příležitosti ctíme nejen hrdinství Čechů na všech bojových frontách, ale také zásluhy Rusů, Američanů a všech dalších národů, které se podílely na osvobození naší země a porážce nacistů a jejich spojenců a zaplatili za to krutou daň v podobě obrovských ztrát na životech,“ uvedl premiér Sobotka.

Ten dále v souvislosti s tehdejšími válečnými událostmi varoval před nebezpečím politické ideologie založené na uvažování v kategoriích „my a oni“. „Paušální odsuzování a šíření předsudků na základě pohlaví, náboženství, politického názoru, sexuální orientace či původu vždy plodí v konečném důsledku jen zlo a násilí,“ uvedl.

Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, ministři obrany a kultury Martin Stropnický a Daniel Herman, pražská primátorka Adriana Krnáčová či kardinál Dominik Duka.

V Plzni slaví už několik dní 

Ukončení oslav osvobození je naplánováno také v Plzni, která již od čtvrtka slaví připomínku příjezdu vojáků americké armády. Plzeňané si mohou prohlédnout třeba vystavenou historickou i současnou americkou techniku a výzbroj nebo navštívit americký festival pouličního jídla.

Naopak oběti Rudé armády si v Děčíně připomene ruský motorkářský klub Noční vlci. Na akci je pozval poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Noční vlci, označovaní za ruské nacionalisty, mají blízko k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. V ruských oslavách konce druhé světové války se inspirovali i pořadatelé průvodu Nesmrtelný pluk. Projde z pražského Loretánského na Hradčanské náměstí. Jeho účastníci si s sebou přinesou fotografie lidí, kteří přispěli k porážce fašismu.

Další piety se uskuteční třeba v Hradci Králové nebo v Praze na Klárově.

Podívejte se na průběh oslav:

sendrasak ( 8. května 2016 14:55 )

Vždycky mě potěší, tady nadzvednu nějakéh pologramotného, rudého debi.la, který umí psát pouze jednoduché věty, vulgárně nadávat, popřípadě zkopírovat nějalou blbost ze Sputniku.

sendrasak ( 8. května 2016 13:09 )

Ruští tzv.osvoboditelé k nám přijeli krást znásilňovat a ožírat se .Jejich vojenská účast ve válce byla naprosto bezvýznamná. Víceméně osvobodili sami sebe a státy, které se potom staly jejich guberniemi. Bezdůvodně bombardovali České Budějovice a schválně odkládali pomoc Pražanům umírajícím na barikádách. Když chtěli urychleně Amíci Praze pomoci, tak jim to znemožnili. Ruští osvoboditelé byli především Stalinovi svi.ně. Nemluvě o tom, jak draze jsme za ruskou pomoc zaplatili. 40. lety totality.

Lucio1 ( 8. května 2016 12:07 )

To je pravda., Američané bombardovali např. škodovku poslední dny války, úplně zbytečně, o městech ani nemluvím..Závody vyrábějící zbraně měly býti bombardovány mnohem dříve, ale Americe válka dost vyhovovala..I otevření druhé fronty se neustále odkládalo, teprve když sovětská armáda začala rychle postupovat tak došlo k vylodění, bylo již téměř zbytečné.. Oni Plzeňané vojáky zas až tak nemilovali, dělali si vlastní zábavy kam měly přístup pouze ženy..Ale samozřejmě musíme se sklonit před padlými vojáky, ať už jich bylo 180 nebo 200.

Nezadat ( 8. května 2016 11:57 )

Spíš bych je nazval hnědo hlaváči od amerického lejna.

Nezadat ( 8. května 2016 11:54 )

Nevím jak nějaký idiot může oslavovat američany kteří bezdůvodně de facto po válce bombardovali Prahu a Plzeň.

Zobrazit celou diskusi