Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Po dálnici D1 neprojedete: U Bíteše je uzavřená kvůli demolici mostů

Autor: ČTK, zst - 
7. května 2016
19:55

Dálnice D1 je u Velké Bíteše od 19:00 obousměrně uzavřená v úseku mezi exity 162 až 182. Důvodem je demolice mostů. Řidiči musejí po dobu uzavírky, která potrvá do neděle do 11:00, využít objízdné trasy. V obou směrech vedou přes Rosice. Policie podle její mluvčí Andrey Strakové nezaznamenala do 20:30 žádné problémy v dopravě.

Místo v obou směrech zablokovala policie, která nasměrovala vozidla mimo dálnici. Auta tedy do vymezeného úseku nevjíždějí a pouze z něj vyjíždějí. „Obvykle se nám daří být o něco rychlejší. Jakmile to jde, snažíme se dát dálnici řidičům k dispozici,“ dodal Rýdl.

Auta jedoucí z Prahy do Brna musejí sjet na 162. exitu Velká Bíteš a jet po silnicích II/399 a II/392 do Kralic nad Oslavou. Poté musí na komunikaci I/23 přes Rosice a zpět na dálnici přes exit 182 Kývalka.

Ve směru z Brna do Prahy se sjíždí na exitu 182 Kývalka a pokračuje se po silnici I/23 přes Rosice, dále po komunikaci II/395 do Velké Bíteše a zpět na dálnici se najíždí na exitu 162 Velká Bíteš.

Demolice se týká mostů v okolí 164. a 166. kilometru. „Během jedné noci demolujeme dva nadjezdy, ten blíže Praze znovu obnovíme. Abychom tu dálnici nepoškodili při pádu konstrukce, je potřeba nanést šotolinové lože, do toho těžká technika oba mosty položí a přímo na místě je začne v uvozovkách porcovat na menší kusy, aby je mohla odvézt,“ uvedl Rýdl. Poté se ještě betonové kusy podle Rýdla rozbijí a zrecyklují, aby je mohlo ŘSD použít k další modernizaci. „Na demolici obou mostů se podílí 10 bagrů s tonáží 30 až 60 tun a máme připraveno 24 nákladních aut,“ dodal Rýdl.

Práce jsou součástí rozsáhlé rekonstrukce dálnice D1, která je rozdělená do 21 úseků. Hotové jsou první čtyři, na dalších pěti se pracuje. Celkové náklady na opravu všech vybraných úseků se odhadují zhruba na 14 miliard korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi