Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Patrik (7) trpí vzácnou vývojovou vadou: Má hladký mozek bez závitů

Autor: ryc, rc - 
4. května 2016
20:59

Sedmiletý Patrik Chovančík se narodil se vzácnou vývojovou vadou, která ho měla upoutat na lůžko. Vzácná choroba spočívá v tom, že jeho mozek je naprosto hladký, bez obvyklých zvrásnění do závitů. Právě kvůli této vadě měl být ležák, ale malý bojovník lékaře překvapil…

Patrik pocházející z Rakovnicka se narodil jako naprosto zdravé miminko. Jenže postupem času rodiče viděli, že se ve vývoji opožďuje. „Původně si doktoři mysleli, že se Páťovi špatně vstřebává mozkomíšní mok a poslali nás na magnetickou rezonanci. Tam pak viděli, jak jeho mozek ve skutečnosti vypadá,“ řekla Patrikova maminka Dana (30) deníku Aha! a dodala, že lékaři působili hodně překvapeně.

Lissencefalie, jak se chorobě říká, totiž patří mezi velmi vzácné vývojové vady. Někdy je na vině genetika, ale leckdy se příčina nenajde. První prognózy lékařů byly hodně děsivé.

Řekli nám, že Patrik bude kompletní ležák, nikdy se sám nezvedne a ani nebude mluvit,“ vzpomíná maminka pro deník Aha!.

Jenže Patrik je obrovský bojovník a lékaře překvapil a to i díky intenzivní rehabilitaci na klinice Axon začal lézt a dokonce umí několik slůvek. „Paní primářka říká, že je reálné, aby se naučil i chodit. A to je i náš největší sen,“ prozradila deníku Aha! Patrikova maminka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi