Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po „kauze trenky“ se do ochrany Zemana nikdo nežene. Hlásí se jeden zájemce

Autor: sou - 
4. května 2016
11:25

O místo šéfa prezidentské ochranky není zájem. Během půl roku, kdy byla vypsána dvě výběrová řízení, se do nich nikdo nepřihlásil. Třetí má podle informací MF Dnes jednoho uchazeče. Pokud uspěje, bude mu funkce svěřena od 1. června tohoto roku. V souvislosti s kandidáty se měla skloňovat hlavně jména dvou členů Zemanovy ochranky, a to sice Vladimíra Macha a Zdeňka Šimana.

Mach se nakonec přihlásil do výběrového řízení na pozici náměstka tohoto útvaru. Ve hře měl být i bývalý policejní prezident a nynější šéf liberecké policie Vladislav Husák. Ten se ale o funkci nemůže ucházet, protože se podle něj do výběrového řízení mohou hlásit pouze lidé, kteří mají o třídu nižší platovou úroveň, než má nyní on. Kdo se ale uchází o post šéfa prezidentské ochranky, policie prý odmítá potvrdit. 

Mizivý zájem o post šéfa Zemanovy ochranky se podle zdroje MF Dnes z bezpečnostních zdrojů dal očekávat. „Je to funkce, kde nejste nikoho pánem a nemáte moc manévrovacího prostoru ani pravomocí. Přitom jste první na ráně, koho popraví v případě problému. Je to dost nejistá pozice,“ uvedl pro deník. Jako příklady pak mohou posloužit hned dva osudy šéfů tohoto útvaru.

Jiří Sklenka mu šéfoval v době Václava Klause a byl odvolán po útoku na prezidenta airsoftovou pistolí v Chrástavě. Za vyvěšení rudých trenek na střeše hradu za Miloše Zemana skončil ve stejné funkci Petr Dongres, který požádal o přeložení k jinému útvaru. Podle policejního prezidenta šlo ale i o to, že si Dongres se Zemanem nesedli, což je také důležité kritérium. Akce členů Ztohoven, které za tento čin stíhá policie, stála posty i další dva lidi.

Skončit musel velitel Hradní stráže Radim Studený, který momentálně pracuje pro firmu Tatra. Svou funkci musel opustit i šéf bezpečnostního odboru na Hradě Jan Fulík, u kterého se spekuluje, že ho odvolal kancléř Vrastilav Mlynář proto, že spolu často vedli spory. Momentálně pracuje jako personální ředitel Národní knihovny a své místo si pochvaluje. K incidentu s trenkami na Hradě a důvodu svého odchodu se ale pro MF Dnes nechtěl vyjádřit.

Ztohoven se na střechu Hradu dostali díky lešení:

kurna1 ( 4. května 2016 12:54 )

Já se vůbec nedivím. Hlídat takového ožralu není žádný med, proto se tam nikdo k němu nežene

koIomajzna ( 4. května 2016 12:51 )

byvalyvoIiccssd4 ( 4. května 2016 12:43 )

Já bych tam pověsil tvoji starou, tu zapáchající ku.rvu!

Zobrazit celou diskusi