Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci!

  • Autor: Jana Gogová - 
    22. 4. 2016
    06:00

    Bojíte se důchodu, protože vás v něm čeká jen chudoba, nuda a teplé papuče? Kdepak. I v důchodu se dá žít na plný plyn. Stačí zapomenout na drobné bolístky, těšit se ze života, cestovat a užívat si partnerského sexu! Blesk vyvrací zažité mýty o seniorech.

  • 1.1. mýtus: Senioři na sex nemyslí

    Myslíte si, že sexuální život končí lehce po čtyřicítce? Chyba. Při milování na věku nezáleží a sex po pětašedesátce má každý týden plných 70 % českých seniorů! Vyplývá to z výzkumu psycholožky Elišky Steklíkové.

    Výzkum je oficiální součástí celoplošné statistiky, kterou vedou sexuologové Petr Weiss a Jaroslav Zvěřina ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Významnou roli ale hraje, jestli senior žije v partnerském svazku.

    „Pokud mají trvalý vztah, doprovázejí ho také sexuální styky. V průměru se tak 70 % seniorů nad 65 let věnuje sexu 4krát během měsíce,“ vysvětluje Steklíková. A jedná se přitom opravdu o sex se vším všudy. „Z partnerských sexuálních aktivit preferují muži i ženy vaginální soulož a tato praktika je zároveň upřednostňovaným způsobem dosažení vyvrcholení,“ přibližuje Steklíková. Mírná nadpoloviční většina mužů a pětina žen využívá masturbace.

    Z výzkumu vyplývá i to, že přes dvě třetiny mužů a většina žen netrpí žádnou sexuální poruchou, že jsou dnešní senioři poměrně benevolentní vůči prostituci, pornografii, masturbaci a homosexualitě. Podle odborníků je to nejspíš dané tím, že se do důchodového věku dostávají lidé, kteří dospívali v liberálních šedesátých letech.

    Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! | Shutterstock

  • 2.2. mýtus: Důchod znamená pád na finanční dno

    Mýtem je i představa, že být v penzi automaticky znamená být chudý. Statistiky ukazují něco jiného. Podle jedné z největších otevřených statistických databází, HelgiLibrary.com, představoval v roce 2014 příjem tuzemských seniorů starších 65 let (tzn. penze i nejrůznější výdělky) přes 80 procent příjmu celé populace. „Překvapivě skončili za Čechy, Maďary, Slováky či Slovinci například Belgičané, Dánové či Švýcaři,“ vysvětluje Kateřina Staníková z Helgi Library.

    Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! | Shutterstock

  • 3.3. mýtus: Cestují jen prstem po papíře

    Zapomeňte na posedávání v parku. Dnešní senioři tráví penzi aktivně. Nejoblíbenější je cestování. Podle průzkumu společnosti Expobank CZ si třetina lidí předdůchodového věku spoří hlavně kvůli možnosti v budoucnu cestovat. Na »hlad« po seniorských zájezdech zareagovaly i některé cestovky.

    Starší lidé jsou pro ně specifickou klientelou, protože mají jasnou představu, jaké služby chtějí. „Turisté v seniorském věku mají v oblibě zejména poznávací zájezdy. Pro dovolenou volí nejčastěji klidná letoviska s možností poznávání kulturních památek a přírodních zajímavostí. Oceňují nadstandardní delegátský servis, přítomnost lékaře nebo pomalejší tempo cestování s častějšími přestávkami,“ říká Tomáš Hubka z cestovní kanceláře Delfín travel.

    Téměř 50 procent klientů v seniorském věku jede dokonce na více než jednu zahraniční dovolenou ročně a na místě utratí až čtyři tisíce korun za týden.

    Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! Velký průzkum seniorů vyvrací mýty a pověry: Důchodci se milují 4x v měsíci! | Shutterstock.com

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 22. dubna 2016 07:35 )

uz se nedivim, ze homosexualni a lesbicke seniory nechteji prijimat do domova pro duchodce.

djaba ( 22. dubna 2016 06:52 )

 Jasně , pravidelně ,každého 29. února .

Zobrazit celou diskusi