Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyhrožování a slovní útoky: Šikanu od studentů pocítilo 23 % pražských učitelů

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Facebook.com)
Autor: bru/ČTK - 
15. dubna 2016
11:35

Dvě procenta pražských učitelů byla v posledních třech letech fyzicky napadena žákem. Téměř čtvrtina čelila alespoň jednou slovním útokům, opakovaně 13 procent. Ukázalo to šetření Pražského centra primární prevence. K dotazování mezi téměř 2000 učitelů město přistoupilo po zveřejnění případu šikany učitelky trojicí žáků na malešické průmyslové škole. Celkem je v Praze asi 14 000 pedagogů.

„Fyzická agrese je relativně nejméně častá. Ale pokud si přepočteme procenta na konkrétní respondenty, jedná se asi o 40 pedagogů, kteří se odhodlali odpovědět,“ řekl na dnešním semináři k šikaně na magistrátu Pavel Dosoudil z Pražského centra primární prevence při Centru sociálních služeb Praha.

„Ukázalo se, že jedinou častou formou agrese jsou přímé slovní útoky jako nadávání nebo vyhrožování ve třídě,“ doplnil Dosoudil. S tím se v posledních třech letech setkalo jednou či dvakrát 23 procent respondentů, opakovaně 13 procent. Výsledky neukázaly, že by v takových případech byla souvislost s věkem nebo pohlavím napadeného učitele.

Z průzkumu dál vyplynulo, že jen necelá polovina učitelů řeší případnou šikanu oficiální cestou (48 procent) za pomoci školního poradce nebo vedení školy, více než třetina (37 pct.) se snaží si poradit sama. Učitelé by od zřizovatele uvítali více podpory, jako například další možnosti vzdělávání ohledně šikany a agrese, tak především i právní pomoc.

V Praze je celkem 7000 učitelů základních škol a stejně tolik ve středních školách. Hlavní město zřizuje asi stovku středních škol, téměř 300 základních škol a 262 mateřských škol spravují městské části. Do dotazníku se jich zapojilo 1952, většinou žen (78 pct.). Skoro třetina byla ve věkové skupině 50 až 60 let. Vyplnění dotazníku bylo dobrovolné.

Téma šikany se v Praze dostalo do pozornosti poté, co byl zveřejněn případ Střední průmyslové školy Na Třebešíně, kde tři žáci učitelku šikanovali několik měsíců. Žena letos zemřela, souvislost mezi úmrtím a šikanou ale prokázána nebyla. Za špatné vyhodnocení situace rada ke konci února odvolala ředitele školy. Žáci byli podmínečně vyloučeni.

Vše o šikaně na střední škole v Třebešíně čtěte zde.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi