Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zdrogovaní deváťáci v Orlové. Čtvrtina dětí se oddávala pervitinu nebo marihuaně

Nejvíce pozitivních vzorků se týkalo pervitinu, děti ale mají zkušenosti také s marihuanou nebo s kombinací obou drog. (ilustrační foto)
Nejvíce pozitivních vzorků se týkalo pervitinu, děti ale mají zkušenosti také s marihuanou nebo s kombinací obou drog. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, kle - 
6. dubna 2016
18:45

Přibližně čtvrtina žáků devátých tříd základních škol v Orlové na Karvinsku má zkušenost s drogami. Nejvíce pozitivních vzorků bylo na pervitin, děti ale mají zkušenosti také s marihuanou nebo s kombinací obou drog. Ukázaly to výsledky anonymního testování, které město nechalo ve spolupráci s řediteli škol a se souhlasem rodičů provést ve všech základních školách. Ve středu to řekl městský radní a zároveň ředitel Městské policie Orlová Roman Galia.

Nápad testovat děti se začal rodit zhruba před tři čtvrtě rokem, kdy se komise pro prevenci kriminality rozhodla zaměřit na problematiku drog.

„Šli jsme na K-centrum, kde jsme zjišťovali, jaká je výměna jehel. Zjistili jsme, že v tom předešlém roce byla výměna někde na 35 tisících setů jehel, což se nám zdálo docela hodně,“ uvedl Galia. Podle něj proto oslovili odborníky na odhady, kolik dětí by mohlo experimentovat s drogami. Předpoklad byl kolem 30 procent. Nakonec se město rozhodlo děti testovat.

Drogy byly na všech školách

Ještě před samotným testováním nechalo město podle Galii u škol odebrat vzorky odpadních vod. Zjišťovalo se, zda budou obsahovat stopy po drogách, což se ve všech případech potvrdilo.

Samotné testy se uskutečnily po velikonočním víkendu. Část rodičů nedala s testováním souhlas, někteří studenti nepřišli do školy. Nakonec se tak anonymnímu testování podrobilo přes 200 žáků ze sedmi základních škol.

„Necelá čtvrtina těch dětí byla pozitivní na nějakou návykovou látku. Víc bylo pervitinu než marihuany nebo to byla kombinace obou,“ řekl Galia. Dodal, že město se při projektu spojilo rovněž s Bohumínem a Karvinou, kde se na výsledky zatím čeká.

Podle Galii bylo cílem testování mimo jiné upozornit rodiče dětí na problematiku užívání návykových látek už v útlém věku. Město by nyní chtělo, aby v Orlové vzniklo specializované pracoviště, které se bude problematice věnovat. „Chceme, když ten vyděšený rodič teď zjistí, že může mít problém, a otestuje si sám dítě a bude to chtít řešit, aby mu někdo kvalifikovaně odpověděl, jak se má zachovat,“ řekl Galia.

Testy prováděné ve školách byly zcela anonymní. Výsledky tak ukázaly pouze množství pozitivních testů, nikoli konkrétní uživatele návykové látky. „My jsme nechtěli nikoho kriminalizovat, ani stigmatizovat tu školu jako takovou. To nebylo principem toho zkoumání,“ řekl Galia.

Pink ( 7. dubna 2016 03:25 )

Havlova mládež.Příště udělejte test v Praze,bude to zajímavější.

pekaaaros ( 6. dubna 2016 22:05 )

to je tak, když zrušíte všechny efektivní praktiky výchovy mládeže a zavřete je do šuplíku s nálepkou "komunistické" jo jo.

zednik ( 6. dubna 2016 19:57 )

Výsledek je ještě hrozivější, protože část rodičů s testem nesouhlasila a část žáčků raději ani do školy nepřišla Ale svítá na lepší časy - dospělí si v kavárně nebude smět zapálit obyč. cigárko. Má to totiž mj. špatný vliv na děti, když vidí kuřáka .Přitom dědičky ty jsou už dávno na perníčku a nechápu, kde na to berou. Staneme se národem blbců. testy by se měli bez souhlasu rodičů, okamžitě jim vzít dávky. Do roka by byli jejich miláčci čistí.

kerloss ( 6. dubna 2016 19:55 )

Psal jsem to uz v jinem prispevku ze zaci jsou pod drogama a alkoholem ve vetsine pripadu to jest nejakych 60% zaku od 13 let do 18let. vidim to u nas kde je gympl a kdyz jdete kolem a jsou venku prochazite kourovou clonou z drog.a nikomu to nevadi ani ucitelum a ani mestakum kteri koukaji kamerou na skolu. nevidel jsem tam mestaka snad nikdy kolem 12.30 kdy jich tam je nejvic

moiaza ( 6. dubna 2016 19:43 )

Když Alkovašek udělal z naší republiky drogovou velmoc, tak to nemůže mít jiné důsledky. Proč jsou u nás lehce dostupné drogy pro feťáky? Proč jsou za drogy tak směšné tresty? Proč neodeberou rodičům školního feťáka přídavky na toto dítě? Zřejmě to někomu ve vládě tak vyhovuje. Jinak by bojovali proti drogám daleko důslednějí.

Zobrazit celou diskusi