Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mezi padělky českých bankovek vede pětistovka a tisícovka. Ale ubylo jich

V roce 2015 bylo v ČR zadrženo meziročně méně padělaných peněz. Z českých bankovek vedou pětistovka a tisícovka.
V roce 2015 bylo v ČR zadrženo meziročně méně padělaných peněz. Z českých bankovek vedou pětistovka a tisícovka.  (Autor: archiv Blesk - Lucie Zendlova)
Autor: kle, ČTK - 
22. března 2016
12:30

V České republice bylo loni zadrženo 5301 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Padělků v korunách bylo 2383, meziročně o 15 kusů méně. Tři čtvrtiny všech zadržených českých padělků byly bankovky 500 a 1000 korun. Častěji byly padělané zahraniční bankovky a mince, meziročně jejich počet klesl o 145 na 2918 kusů. V úterý o tom informoval člen bankovní rady Jiří Rusnok.

Pětisetkorunové a tisícikorunové bankovky jsou padělané nejčastěji dlouhodobě. Naopak padělané mince byly loni zadrženy jen dvě. Celková hodnota zadržených padělků v českých korunách činila 2,5 milionu korun, předloni to bylo 2,22 milionu korun.

České bankovky padělatele netáhnou

„Pokles padělaných bankovek připisujeme tomu, že jejich ochrana je stále velmi solidní, byť naše bankovky nejsou ve všech edicích nejmladší. Takže padělání českých bankovek není technicky jednoduchá záležitost,“ uvedl Rusnok.

Navíc česká měna je podle něj měna relativně malé ekonomiky a není tolik používána v zahraničí. „A hodnoty českých bankovek jsou v hodnotovém přepočtu nižší a ty velké padělatele to tak spíše odrazuje,“ dodal.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozích letech spíše nevalné kvality. Na většině zachycených padělků totiž nebyly žádné ochranné prvky nebo byly jen nekvalitně napodobené.

„Bylo to hlavně tím, že nejvíce padělků vzniká na inkoustových tiskárnách. Tyto padělky jsou podle naší stupnice nebezpečnosti hodnoceny jako méně zdařilé nebo neumělé,“ uvedl Rusnok.

Pozor na stodolarovky a stoeurovky

V případě zahraničních bankovek bylo loni zadrženo 1730 kusů padělků v dolarech, nejčastěji padělaná je stodolarovka. V eurech bylo zadrženo 1102 kusů padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stoeurové bankovky. U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou hodnoceny jako zdařilé. Navíc proti českým padělkům převažoval klasický tisk z plochy.

V České republice bylo ke konci loňského roku v oběhu téměř 2,1 miliardy bankovek a mincí, což je meziroční nárůst o téměř šest procent. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 468 miliard korun na více než 508 miliard Kč. Údaje nezahrnují hodnotu a počet pamětních mincí. Hranici 500 miliard korun bankovek a mincí v oběhu byla v ČR překonána loni v listopadu.

Zobrazit celou diskusi