Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Druhé oči“ používá 6 milionů Čechů. Lékaři ale varují před brýlemi z trhu

Autor: zst - 
19. března 2016
15:59

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Češek a Čechů. Jejich počet může být ale v nejbližších letech i vyšší - řada lidí totiž nejde k očnímu lékaři, aby jim zrak vyšetřil, a podle výsledků optik zhotovil brýle s dioptriemi na míru, ale pořídí si levné tzv. hotové brýle. Před tímto postupem varuje přednosta sítě očních klinik Pavel Stodůlka.

Podle Stodůlky si hotovými brýlemi může člověk způsobit vážné oční problémy, některá poškození přitom jsou nevratná.

Brýle na čtení potřebuje podle statistik téměř každý člověk nad 40 let věku. Deset procent lidí s dioptrickou vadou brýle vůbec nenosí. Část lidí pak řeší problémy se zrakem nákupem brýlí v drogeriích, na čerpacích stanicích a v tržnicích. „Volně prodejné brýle se hodí pouze pro lidi, kteří mají na každém oku stejný počet dioptrií a netrpí žádnou další vadou. Takových lidí je málo,“ upozornil lékař.

Univerzální brýle mají základní dioptrie ve škále zhruba od 0,5 do 4,5. Volně prodejné brýle bez předpisu jsou pouze na čtení. Brýle na dálku se v drogerii neprodávají. Volně prodejné brýle na čtení nekorigují astigmatismus, což je vada, která znemožňuje rozeznávání detailů.

Hotové brýle by podle Stodůlky měli lidé používat jen jako nouzové řešení. Jsou určeny na krátkodobé čtení například etiket v obchodě, právě k tomuto účelu se před 30 lety začaly v USA vyrábět. Hotové brýle nejsou vycentrované na oči daného člověka, a tak mohou při dlouhodobém nošení způsobit šilhání, bolesti hlavy a rychlejší únavu, upozornil lékař.

Připustil jejich použití jen v případě, že zrak předem vyšetří oční lékař a i následně zkontroluje, zda zakoupené brýle jsou pro daného pacienta ke korekci zraku vhodné, a může je tedy běžně nosit.

Návštěva očního lékaře může vedle dioptrické vady odhalit i závažnější onemocnění, proto by ho lidé měli navštívit alespoň jednou za dva roky. „Se zhoršováním zraku mohou souviset daleko závažnější onemocnění, jako poškození sítnice, šedý nebo zelený zákal a různě záněty očí. Včasné odhalení je pro léčbu zásadní,“ uvedl. Oční lékař také dokáže odhalit onemocnění, která nemají se zrakem mnoho společného, nejčastěji je to cukrovka. Výjimečně může nález na duhovce nebo sítnici ukazovat na zánět kloubů, tuberkulózu nebo i syfilis.

Jak si před blížícím se jarem vybrat sluneční brýle, se podívejte na videu:

Video Jak si vybrat sluneční brýle? Do města postačí i ty levné. - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 19. března 2016 23:08 )

Proč se prodávají tak drahé brýle? Vyjdou na několik tisíc korun a je to nutná zdravotnická pomůcka!!! Bohužel hodně lidí neví, co koupit dříve a brýle rozhodně nemají tu hodnotu, často umělohmotné obroučky za pár tisíc a skla. Kdyby berle stály několik tisíc korun a člověk po úraze je nutně potřebuje - tak by mnozí z nutnosti nosili dva klacky. Je pravda, když používám celý den brýle na pc ty kvalitní s antireflexem tak je to rozdíl, ale pokud lidé nemají peníze, tak se nedá nic dělat.

djaba ( 19. března 2016 21:17 )

Svěřil jsem své oči lékařům a pořídil si cvikr na čtení za desítku .Výsledek byl , že jsem viděl kulový , ani jsem nepřečetl noviny . Jen tak z pr.ele jsem v supermarketu nasadil brejličky za stopáďo a co vidím , já vidím .Už je mám asi pět let a dělám s nimi jemnou mechaniku .

jiko100 ( 19. března 2016 18:31 )

Přijde mi to jako loby nenažraných optiků, kteří vám prodají ty nejlevnější šunty za 2500 Kč. Když se vám po nějakém čase zhorší zrak, platíte dál jak mourovatí. Jooo, brýle po revoluci není žádná levná sranda a optici si vesele mastí kapsy...chjo

henryj ( 19. března 2016 17:31 )

Tito a jiní,nás mají u zadního otvoru

henryj ( 19. března 2016 17:29 )

U Vietnamců nebo v krámě koupím brýle za pade,ale v OPTIKU,"3000 Kč."to je ještě levně.Tak proč bych se měl žinýrovat a poslouchat kecy "KARTELU" optiků.Vyjde to nastejno.I v lékárnách jsou brýlky levnější.Tak VO CO GO

Zobrazit celou diskusi