Mrkvička je zdravá, ale vaše oči nespasí!Přesto zdaví pomůže!
-
Mrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům.
Papáte mrkvičku? Dobře děláte! I když je pravda, že zas takovou spásou pro naše oči není...
- 1.
Na co je mrkvička dobrá?
* Je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům
* Jedna porce mrk vového salátu denně pomáhá tělu přirozeně nastartovat detoxikační proces
* Vědecké výzkumy potvrdily, že jedna středně velká mrkev denně pomáhá zmírňovat zánětlivé procesy, upravovat hladinu hormonů a činnost jater
* Syrová mrkev je bohatá na obsah unikátních druhů vlákniny, které pomáhají tělu lépe se zbavovat toxinů
* Když z mrk ve chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se do těla vstřebají pouze 3 %, vařená či dušená mrkev na oleji ze sebe uvolní až 39 % betakarotenuMrkev je výborným pomocníkem v boji proti zánětům a toxinům.Autor: Shutterstock.com - 2.
Mrkev pro zdravé oči? Ale kdepak...
Vyvedeme vás z omylu. Jde sice o velmi rozšířený a oblíbený mýtus, ale aby si člověk uchoval dobré vidění, chroupat mrkev rozhodně nestačí. Mrkev je sice významným zdrojem provitaminu A, který zlepšuje stav pleti a vyživuje sítnici, ale určitě nevyřeší žádné oční problémy. „Hodně lidí se mylně domnívá, že když bude jíst hodně mrkve, brýle nebude potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamin A, který vyživuje sítnici. Ale podobnou službu poskytují i další zraková barviva (např. flavonoidy či lutein nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici). Také nenasycené omega-3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje doc. Šárka Skorkovská, primářka brněnské Oční kliniky NeoVize a dodává: „Bohužel to nefunguje tak, že když člověk schroupe každý večer jednu nebo dvě mrkve, udrží si ostrý zrak až do stáří. O zrak se musíme starat ve spolupráci s očním lékařem a na pravidelné prohlídky chodit alespoň jednou ročně.“
- 3.
První byla hořká a fialová
* Historie divokých předků dnešní mrkve sahá na území dnešního Afghánistánu
* První mrkev, která spatřila světlo světa, byla fialová a hořká
* V 10. století ji naši předkové používali při ulehčení porodu
* Mrkev vyšlechtili Holanďané v 17. století a až za dalších sto let se rozšířila do celé Evropy
* V ČR se ročně vypěstuje na 100 000 tun mrkve