Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český miliardář a mecenáš Buksa (70): Prodal kosmetiku a těží vodu v Africe!

Autor: Jiří Krušina - 
10. března 2016
05:00

V Česku je známý jako mecenáš kultury, sportu, pomáhá i seniorům. Multimilionář Aleš Buksa (70) nezahálí ani v důchodu. Našel si zajímavou činnost. Po prodeji kosmetického gigantu LR začal těžit vodu v Africe.

O byznysu i jednání s lidmi ví Aleš Buksa vše. Úspěšný podnikatel zbohatl díky kosmetice a multi-level marketingu, což je nejrozšířenější forma odměňování distributorů v přímém prodeji. Pro český trh vytvořil například parfém Karel Gott či Karolina Kurková.

K zásadnímu kroku se Aleš Buksa rozhodl loni. „Odprodal jsem svůj podíl v kosmetické společnosti. Je to moje dítě a jsem rád, že se mu dobře daří i teď,“ konstatoval podnikatel.

Místo toho, aby si užíval stovek milionů korun a odpočíval ve svých sídlech na Floridě, Mallorce či Dubaji, rozjel byznys s vodou. Postavil továrnu v Ghaně, která v únoru zahájila provoz. „Ležet a nic nedělat mě nebaví. Celý život se snažím pomáhat lidem. Afrika byla pro západní kolonizátory zajímavá jako zdroj nerostných surovin. To, že tam umírají děti i starci kvůli nedostatku vody, nikoho nezajímá. Proto jsem začal v Ghaně s těžbou této cenné komodity,“ prozradil Buksa.

Balenou vodu z Ghany si přivezl i do své kavárny v Ostravě. „Ochutnejte. Je vynikající. Prodává se, ale za tolik, aby si ji mohli tamní lidé dovolit. Navíc obsahuje přírodní jód,“ řekl podnikatel. Kolik v Africe přesně investoval, říct odmítá. Mluví se o stovkách milionů korun.

„Nebojte. Ještě mi nějaké peníze zůstaly. Takže budu dál podporovat seniory a projekty, které mají smysl,“ dodal Buksa. Jeho voda zaplavuje postupně černý kontinent. Už se prodává v Pobřeží slonoviny, Togu, Nigérii a dalších zemích. Do Evropy ji ale vozit v plánu nemá.