Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černý kašel je v Česku a útočí na dospělé. Lékař: Vakcína z dětství nestačí

Autor: ula - 
23. února 2016
20:05

Očkování z dětství není celoživotní a řada lidí tento fakt podceňuje. V poslední době se dramaticky zvýšil počet nakažených černým kašlem. Takto nemocný dospělý může nakazit malé dítě, které má v rodině.

V dětství jsme očkováni proti devíti základním onemocněním, jako je záškrt, tetanus, černý kašel, nákazy vyvolané hemofilem influenza typu B, dětská přenosná obrna, žloutenka typu B, spalničky, zarděnky, příušnice.

„Tato očkování jsou nastavena tak, aby chránila dítě v tom nejzranitelnějším období, to znamená toho kojeneckého tak předškolního a školního věku, jenže ne všechna jsou doživotní,“ řekl Blesk.cz Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Podle lékaře není nutné se v dospělosti nechat přeočkovávat například na spalničky, nikdo by ale neměl podceňovat očkování proti černému kašli.

„Původně dětské onemocnění se stává onemocněním dospělých a ta situace se dramaticky změnila oproti období před 50 lety,“ upozorňuje Chlíbek. Černý kašel se tak v atypických formách objevuje v dospělé populaci, Takto nemocný člověk se může stát zdrojem nákazy pro děti, které jsou v rodině. Navíc dítě je možné očkovat proti černému kašli až od šesti měsíců. Vakcína proti černému kašli vydrží  7–10 let, proto by dospělí měli uvažovat o přeočkování.

Co je černý kašel?

Černý kašel se přenáší kapénkovou infekcí, tedy vzduchem. Projevuje se pár dní po nákaze kašlem a rýmou. Později nastupují vysoké horečky a dusivý až křečovitý kašel, z kterého vznikají např. podlitiny pod očima a nemocný se zalyká, nemůže se nadýchnout. Nemoc napadá většinou malé děti ve věku okolo deseti let. ohroženy jsou ale i ty nejmenší. Před zavedením plošného očkování patřil černý kašel k nejčastější příčině úmrtí dětí.

Jak dlouho vydrží vakcína?

  • Záškrt - maximálně 10 let,
  • Tetanus – maximálně 15–20 let od poslední dávky
  • Černý kašel - 7–10 let
  • Hemofilus influenza – maximálně 5 let
  • Dětská přenosná obrna – maximálně  do 30 let
  • Žloutenka typu B – celoživotní ochrana
  • Spalničky, zarděnky příušnice – maximálně deset let

joudajoudovy ( 24. února 2016 06:55 )

a kdopak nam tyto fujtajbly pritahl do republiky? s pouzivanim tureckych zachodu se zvysi i zloutenka, mor, cholera, salmonela. jiz dnes, hajzlbabky by mely fasovat hadice na vodu i kyble dezinfekce, aby od lejn mohly ostrikavat kliky, kachlicky a dlazbu. jsi-li pripraven, nejsi prekvapen.

11karel11 ( 23. února 2016 21:47 )

V loni jsem měl černý kašel asi měsíc. Byla to hrůza.

Zobrazit celou diskusi