Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odměny za udání a pokuty bez soudu: Exkurýr popsal práci v Dáme jídlo

Autor: tmp - 
19. února 2016
05:20

Jako o teroru hovoří bývalý rozvažeč pokrmů společnosti Dáme jídlo. Ten se Blesk.cz svěřil s podivnými praktikami, které má firma na své kurýry používat. Podle společnosti je ale všechno v pořádku. Kde jsou meze? To okomentoval advokát Jan Černý.

„Ze začátku to bylo výborný. Žádné pokuty nám nestrhávali. Pracoval jsem na dohodu, řekli nám, že po roce budeme mít za odměnu normální pracovní smlouvu na hlavní úvazek,“ řekl bývalý kurýr, který si nepřál být jmenován. Smlouvu ale ani po roce a čtvrt nedostal. Naopak. Vedení ho prý nechalo podepsat dohody hned se třemi různými společnostmi, i když prakticky pracoval jen pro jednu.

Pokud měl tři dohody, které byly finančně plněné, a pracoval fakticky jenom pro tu jednu, tak se mi to jeví jako obcházení zákona a zřejmě tam byla snaha nepřekročit limit hodin na tu dohodu o pracovní činnosti,“ řekl advokát Jan Černý.

Blesk.cz oslovil i samotnou firmu, podle ní ale všechno funguje podle zákona. „V rámci zaměstnávání kurýrů jsou všechny podmínky v souladu se zákony ČR,“ uvedl pro Blesk.cz provozní ředitel společnosti Jakub Patzl. K tomu, zda skutečně firma slíbila pracovní smlouvu, se ale už nevyjádřil. „V pořádku to vůbec není, že mu to slíbili a svůj slib nedodrželi, ale je těžké to prokázat. On to měl chtít zanést rovnou do té dohody,“ řekl právník Jan Černý. 

Sankce za všechno

Podpisem nových dohod firma zavedla i nové sankce. „Například, když jsme měli špinavé auto, strhli nám 500 korun, naopak když jsme někoho udali, dostali jsme bonus 200 korun,“ řekl bývalý zaměstnanec. „Kurýři v naší společnosti nedostávají odměnu za udávání. Odměnu kurýr obdrží v případě, že vyčistí automobil po kolegovi, který ho předal špinavý, pro kurýra je toto práce navíc, za kterou si odměnu zaslouží,“ řekl Patzl. Formulace „udání“ je ale v pořádku i podle právníka.

Bývalému řidiči společnosti nebyly po chuti ani údajně automatické sankce za každou stížnost klienta. „Oni lpěli hlavně na zákaznících, takže když si zákazník na nás stěžoval, tak jsme mohli říct jakou verzi jsme chtěli, ale šéf kurýr nám vždycky strhl 500 korun s tím, že neděláme naši práci pořádně,“ řekl kurýr. „Na základě samotné stížnosti není možné nikoho sankcionovat, vždycky musí být nějaký proces, ta stížnost musí být řešena a pracovník musí mít možnost se hájit. Teprve potom někdo může rozhodnout o sankci,“ řekl Černý.

Podle společnosti pokuty prý ale zaměstnancům automaticky nestrhávali. „Vždy je tato stížnost předána na team leadra, který s daným kurýrem stížnost prověří a navrhne nápravná opatření,“ uvedl provozní ředitel. To, že by se někdy podařilo kurýrovi zvrátit sankci, se ale podle vlastní zkušenosti bývalého pracovníka nikdy nestalo.

Pozor na to, co podepisujete

„Třeba poškrábání auta stálo pět tisíc a nikdo nezjišťoval, zda za to mohl přímo kurýr,“ řekl bývalý pracovník. Podle firmy je ale opět vše v pořádku. „Kurýr při nástupu do zaměstnání podepisuje dokument, ve kterém souhlasí s případnou spoluúčastí na poškození vozidla. Vždy je však vyžadována skutečná částka za opravu, do maximální výše 5 000,“ uvedl Patzl. „Pokud ta dohoda o hmotné odpovědnosti je a zohledňuje i tady ty drobné věci jako škrábnutí vozu, tak potom bych řekl, že v těchto případech je to dost na hraně,“ řekl Černý.

Právník radí, aby si všichni, co podepisují jakýkoliv typ pracovní smlouvy, pořádně pročetli, na jaké podmínky vlastně přistupují. Pokud pak nejsou spokojeni, vždy je podle odborníka vhodné najít si odborovou organizaci, která se za vaše práva může postavit.

A_noname_us ( 10. ledna 2017 11:49 )

 Pracoval jsem pro jednoho soukromníka a vyslovene me nasral. Nepracujte jako kuryr u teto osoby Aleš Kříž. Bude Vam vypravet jak mu firma roste a jak nema problem vyplacet penize ve vetsim mnozstvi. Takze jsem (nejen ja) pracoval 12h denne za 66kc/h. Potreboval jsem ty penize na Vanoce a to ze nepřišli me az tak nevadi, ale to kolik mi dal me vytočilo dal mi o vic jak 50% mene a to byla cca castka utracena za jeho benzin do aut na rozvážení. Takze jsem si nevidelal vuuubec nic. Alik si stezuje ze ma probodany pneumatiky? Ze nekdo ukradl telefon? Nebo ze si nekdo na tvoje jmeno vzal pujcku? Tyvole a divis se? Tohle sem slyšel často a rozhodne se tomu uz nedivim. Zaslouzis si zkrachovat Aleši. Nesmis se pak divit co ti lidi chtej udelat. Divim se ze jeste zijes mezi lidma v praze chcípaku. Dejte si na nej pozor a Damejidlo.cz by si meli zkontrolovat jeho účetní. Okrada nas? Okrada nejspis i Vas.

latabitha ( 19. února 2016 08:10 )

Majitelé jsou židovského původů? Tak to bych se nedivila ničemu... . Už si taky neobjednám. Pracovní režim na hraně .

frantaklika ( 19. února 2016 08:07 )

každý den nedočkavě vyhlížím svého kurýra této firmy, je to skoro můj nejlepší kamarád, ledničku jsem prodal a odhlásil plyn, jsem na kurýrovi životně závislý. Ovšem po přečtení tohoto článku s nimi končím, špinavým a poškrábaným autem za mnou tedy jezdit nebudou a pokuty platit za ně nebudu! Šlus, konec!

mortyl ( 19. února 2016 07:29 )

 Už si u nich neobjenám ani kost.Daně za zaměstnance platit nechtějí.Okrádájí stát nás všechny.

Zobrazit celou diskusi