Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Levný benzin a nafta vydrží až do léta, pak půjdou ceny strmě nahoru

Autor: Matěj Smlsal - 
16. února 2016
05:00

Neuvěřitelně nízko se nyní pohybují ceny pohonných hmot. Litr Naturalu stál minulý týden průměrně 27,22 Kč, naftu řidiči tankovali za 25,30 Kč/litr. Levnější byly pohonné hmoty naposledy v květnu roku 2009. A i když koncem minulého týdne ropa výrazně zdražila, podle analytiků se to u pohonných hmot projeví jen párhaléřovým zdražením.

Ještě před rokem stály benzin i nafta přes 30 korun. Nyní jsou levnější o několik korun. A na podobné úrovni by mohly zůstat ještě dlouho. „Zatím lze odhadovat, že nízké ceny pohonných hmot by mohly vydržet ještě několik měsíců, přibližně do léta,“ řekl Blesk.cz analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Zdražovat by se nemělo ani poté, co se v pátek prudce zvýšila světová cena ropy – její cena stoupla až o 12 procent. „Na to mohou ceny u benzinových pump zareagovat mírným růstem o jednotky haléřů do týdne až 14 dnů,“ uvedl analytik Petr Habiger ze společnosti Colosseum.

Jak to, že vzrostou ceny pohonných hmot jen tak mírně, když cena ropy poskočila výrazně? Je to proto, že ropa je v současné ceně benzinu a nafty zastoupena jen jednou čtvrtinou. Zdraží-li tedy o 12 procent, cena u pump poskočí pouze o tři procenta.

Pohonné hmoty zlevňuje i konec embarga

Existuje hned několik důvodů, proč jsou nyní pohonné hmoty tak levné. Jedním z nich je ukončení embarga, které bylo uvaleno na Írán kvůli netransparentnímu a nekontrolovatelnému jadernému programu. „Nyní po dosažení dohody Íránu se zeměmi vedenými Spojenými státy může Írán dodávat na trh mnohem více ropy,“ uvedl analytik Hlinomaz.

Dalším důvodem je klesající spotřeba ropy v Asii, zejména v Číně, a to kvůli zpomalování tempa jejího ekonomického růstu.

A na ceny má velký vliv také boj o podíl na trhu s ropou. „Země OPEC (12 států, mj. Saúdská Arábie, Venezuela či Irák – pozn. red.), které denně těží zhruba třetinu celkového objemu těžby, zvýšily denní těžbu, aby znevýhodnily ostatní producenty poklesem tržní ceny ropy,“ tvrdí Hlinomaz. Snažily se tím odstranit část konkurence.

Výsledkem všech zmíněných faktorů je, že nabídka značně převyšuje poptávku, a ceny proto logicky klesají. „Odhaduje se, že denní těžba převyšuje v průměru o 1,5 až 2 miliony barelů denní spotřebu ropy,“ dodal Petr Hlinomaz.

Koncem roku ceny vzrostou výrazněji

Ten si myslí, že ceny u benzinových pump vzrostou výrazněji ke konci roku. Producenti ropy jsou podle něj nervózní a budou se snažit o podporu ceny. „V budoucnu zřejmě dojde ke katarzi, ať již formou ukončení či omezení těžby ztrátových těžařů, nebo formou nějaké dohody o koordinování těžby,“ uvedl analytik.

To je základem pro různé odhady, že cena za barel ropy by se na konci roku mohla pohybovat minimálně nad 40 dolary. Nyní činí 26 dolarů.

lajdak1 ( 16. února 2016 06:01 )

 kkdyz to pise Blesk-Plesk , tak ma informace . By me zajimalo jake bude pocasi v tom lete, co na to vedma Honsova a jeji zsbka mrd@lka

Zobrazit celou diskusi