Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recept na problémy Dukovan: ČEZ zlepší kontrolu, dá stopku subdodavatelům

Autor: ČTK, mts - 
31. ledna 2016
14:16

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude po společnosti ČEZ chtít, aby si ve smlouvách vymezil, že jeho dodavatelé budou mít vždy pouze jednoho subdodavatele. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová. Právě nedůslednou kontrolou dodavatelů ze strany ČEZ Drábová už dříve odůvodňovala současné problémy Jaderné elektrárny Dukovany. Potvrdila, že škody z tamních odstávek budou v miliardách korun.

Kvůli opakovaným kontrolám rentgenových snímků svarů vyráběl od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků elektrárny. Původní problematické kontroly svarů prováděla firma Tediko, která zodpovědnost za odstávky v prosincovém prohlášení odmítla.

Kontroly svarů zahájili odborníci v elektrárně, protože při prověrce dokumentace byly zjištěny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Za ty byla zodpovědná právě Tediko. Z podnětu firmy ČEZ se okolnostmi provedení těchto kontrol začala zabývat policie. 

ČEZ postupně jednotlivé bloky v Dukovanech spouští. Dne 28. prosince skončila odstávka na bloku číslo tři, příští týden by měl začít dodávat elektřinu do sítě také blok číslo jedna. Stále odstavený je blok číslo dvě.

„Problém, který se krok po kroku začal prohlubovat a rozšiřovat, jsou dodavatelé dodavatelů a subdodavatelé dodavatelů, kdy to někdy jde až do tří nebo čtyř vrstev. Na kvalitu dodavatele, který je na čtvrté úrovni řetězce, je už velmi těžké dohlédnout,“ uvedla Drábová.

SÚJB podle ní bude po ČEZ chtít, aby si ve smlouvách s dodavateli první úrovně vymezil, že budou moci mít pouze jednoho subdodavatele. „Dál už se to přeprodávat nebude,“ dodala. Aktivní kroky v oblasti podle ní podniká už i sám ČEZ.

joudajoudovy ( 1. února 2016 08:03 )

a neni to selhani i drabove? jako hlava uradu pro jadernou bezpecnost si mela udelat poradek jiz drive, a ne, az vznikl problem. to se krasne stara o nasi bezpecnost, kdy ji platime z nasich dani! po leta nam prostira vypravenky, ze vse je ok. jak by se vymlouvala, kdyby nastal cesky cernobil? dalsi pohadkar se dere do politiky....

Zobrazit celou diskusi