Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exšéfa Homolky potopil kolega. Dbalý prý posmrkával kvůli kokainu

Autor: ČTK, zst - 
14. ledna 2016
20:28

Coby bývalý náměstek nemocnice je také obžalovaný v kauze „Homolka“. Michal Toběrný se však u soudu pustil do svého exšéfa Vladimíra Dbalého. Promluvil o údajném Dbalého divokém „koktejlu“ složeném z kokainu, alkoholu, léků... Stejně jako Dbalý však i Toběrný popřel, že by kdy upravoval zakázky ve prospěch svůj či někoho jiného.

Žalobce Zdeněk Matula viní sedm lidí z korupce při tendrech na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákup Leksellova gama nože za 140 milionů. Mezi nimi i Dbalého a Toběrného.

Pokud bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý čekal od svého bývalého kolegy podporu, tak marně. Michal Toběrný se snažil před soudem znevěrohodnit jeho deník, na základě něhož byl mimo jiné obžalován.

Ocitl jsem se v textu člověka, jenž žil ve svém paranoidním světě, užíval kokain, psychotropní léky a holdoval alkoholu,“ řekl podle webu Lidových novin Toběrný před soudem. Na to reagovala soudkyně, která po chirurgovi chtěla slyšet, zda mohl být Dbalý pod vlivem i během předchozího projednávání případu.

Můžete se vyjádřit k tomu, jak pan obžalovaný vystupoval před soudem, mohlo to být v souvislosti s kokainem?“ Na tuto otázku Toběrný řekl, že to nedokáže posoudit. „O kokainu jsem se dozvěděl až ze spisu, ale věděl jsem, že požívá alkohol a léky. Stav se zhoršoval, začínal být paranoidní – že ho někdo sleduje, že se chce dostat na jeho místo,“ popsal chování Dbalého.

Postěžoval si na policejní doprovod

Toběrný si u soudu stěžoval, jakým způsobem s ním policie zacházela. A to na rozdíl od svého exšéfa neskončil ve vazbě, ale byl vyšetřován na svobodě. „Policisté dostali přesné zadání, jakým způsobem mě mají vyděsit. Musím říct, že z velké části se jim to podařilo,“ poznamenal bývalý primář chirurgie Toběrný.

Soudkyně nakonec dnes už jen řadového chirurga grilovala více než dvě hodiny a jeho výslech ještě neskončil. Bude pokračovat i v pátek.

mikysy ( 15. ledna 2016 21:13 )

 Ten knize to je taky exot. Pry si ubytuje ekonomicke migranty u sebe doma... Boze to je debil !

rumungro ( 14. ledna 2016 23:38 )

Finové založili spolek na preventivní obranu dětí.Min.vnitra je proti.Potom tedy jeden malý za jednoho od rodiny min.vnitra.Nebo má snad on nějakou jinou nadrasu dětí?

Zobrazit celou diskusi