Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rekordně teplé Vánoce matou přírodu: Čmeláci i žáby mají dojem, že je jaro

Příroda lehce blázní..
Příroda lehce blázní..  (Autor: Blesk archiv)
Autor: všm, ČTK - 
25. prosince 2015
18:10

Letošní Vánoce provází počasí s rekordními teplotami. Velmi teplo bylo ovšem podle meteorologů v Česku na Štědrý den v posledních osmi letech, celodenní mráz na Štědrý den jsme v České republice měli naposledy v roce 2007. V pátek padly teplotní rekordy až přes 14 stupňů zejména v Jihočeském kraji. Teplotní maxima lze očekávat i na Štěpána. Pro přírodu jsou ale podobné teploty matoucí. Na zahrádkách se tak začínají objevovat čmeláci či žáby.

Na Štědrý den zaznamenali meteorologové rekordní teploty na 23 ze 138 stanic, kde se počasí sleduje víc než 30 let, v pátek na čtyřech místech. Teplotní maxima lze očekávat i na Štěpána, podle předpovědi bude přes den až 14 stupňů Celsia a třeba v pražském Klementinu je pro druhý svátek vánoční rekord z roku 1997 na úrovni 12,2 stupně.

Letošní průměrná štědrodenní teplota 4,1 stupně Celsia byla sice nižší než loňská 5,5 stupně, průměrné maximum 7,9 stupně bylo ale o tři desetiny nad loňským údajem.

„Celodenní mráz na Štědrý den jsme v České republice naposledy zaznamenali v roce 2007,“ uvedla Milena Ferebauerová z ČHMÚ. Průměrná denní teplota tehdy byla minus 4,5 stupně Celsia.

Vydejte se do Živé zahrady

O Vánocích se dají dělat i jiné věci než jen pojídat cukroví u televize. Například můžete sledovat, co vyvádí příroda na vašich zahrádkách a vyhrát díky tomu v tradiční soutěži Živá zahrada. Možná budete ovšem výsledky dost překvapeni.

Až do neděle 27. 12. probíhá v celé České republice další kolo soutěže Živá zahrada. Tu pořádá Český svaz ochránců přírody už dvanáctým rokem. Cílem je ukázat lidem, jak přizpůsobovat zahrady i pro život některých divokých zvířat.

V zimním kole se pozorují pouze ptáci, v jarním kole pak i další skupiny živočichů. Živá zahrada však zároveň přináší cenné vědecké údaje o stavu populací mnoha běžných druhů živočichů. Do projektu se již zapojilo více než 1200 zahrad. Letošní extrémní počasí však soutěžícím velmi komplikuje jejich pozorování. 

„Vzhledem k extrémně teplému počasí bude velmi těžké ptáky ve větším množství na zahradu přilákat. Potravu v klasických ptačích krmítkách totiž nepotřebují. Najdou jí dost v přírodě. Létá dokonce i hmyz,“ říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Vzhledem k tomu, že Živá zahrada je projekt plánovaný na několik desítek let, jednorázové výkyvy počasí ho neohrozí. Naopak v dlouhodobém horizontu může projekt ukázat, jak se mění složení divokých zvířat na zahradách i v závislosti na změnách klimatu.

Projekt Živá zahrada je určen laické veřejnosti. Účast v něm nevyžaduje žádné odborné znalosti. Úplně stačí umět poznat ty nejběžnější druhy zvířat. Zimní kolo projektu, které začne zítra, je zaměřené jen na sledování ptáků. Uživatelé zahrad mají dovoleno snažit se přilákat ptáky na zahradu prakticky jakýmkoliv způsobem, nejlépe samozřejmě předkládáním potravy na ptačím krmítku. Ptáky, které v daném období na zahradě uvidí, pak zaznamenávají do mapovací karty. Do ní uvedou i základní parametry pozorované zahrady. Přihlásit svoji zahradu a vyplnit a odeslat mapovací kartu se zaznamenanými pozorováními lze i online na www.zivazahrada.cz. Noví účastníci soutěže jsou vítáni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi