Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlekaři proklínají letošní zimu. V Beskydech krachuje první skiareál

Nedostatek sněhu, teplé počasí, málo lyžařů. Provozovatelé skiareálů mají velmi špatný začátek sezony. (ilustrační foto)
Nedostatek sněhu, teplé počasí, málo lyžařů. Provozovatelé skiareálů mají velmi špatný začátek sezony. (ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
23. prosince 2015
11:30

Není sníh a není mráz, tržby ze zimní sezony klesnou skiareálům jen za prosinec až o 20 procent. Letos se přitom na rozdíl od loňské sezony vlekařům nepodaří dohnat prosincové ztráty způsobené teplým počasím. O vyhlášení konkurzu požádala společnost Ski Beskydy, provozující do roku 2014 lyžařský areál v Mostech u Jablunkova. Uvedla to středeční MF Dnes.

První obětí zimy, která podle počasí ještě ani nezačala, je společnost Ski Beskydy. Ta podle MF Dnes požádala soud v Ostravě o vyhlášení konkurzu. Dluží 17 milionů korun, dalších 60 milionů dluží její mateřská společnost Bojosta Group. Neznamená to však zánik samotného skiareálu u Jablunkova, ten má totiž již dva roky jiného nájemce.

V insolvenčním návrhu společnost jako důvod uvádí ostrou konkurenci z Polska, ale rovněž počasí. „Zejména v Polsku došlo díky masivním investicím z dotačních programů k otevření několika mnohem moderněji vybavených areálů,“ cituje list z návrhu. „Na ekonomických problémech se podílelo také zimní počasí s dlouhodobě převládajícím nedostatkem sněhu,“ pokračuje zdůvodnění.

Šéf Asociace horských středisek ČR (AHS) Libor Knot přiznává, že situace je kvůli teplému počasí zlá. „Začátek zimy je špatný. Už teď je jasné, že prosinec bude horší než loni, kdy se po Vánocích podařilo dosněžit. To letos nehrozí,“ říká pro MF Dnes Knot.

Prosincové tržby přitom mohou tvořit až 20 procent všech příjmů ze zimní sezony. Co se neodlyžuje v prosinci, to se jen těžko zachrání po Novém roce. Loni zachránil, alespoň částečně, provozovatele vleků zasněžený leden a únor.

V kontrastu s meteorologickými podmínkami se do českých a moravských skiareálů letos masivně investovalo. Podle odhadů AHS šlo o více než 1,1 miliardy korun. Nejvíce utratily areály v Krkonoších – Špindlerův Mlýn a SkiResort Černá hora – Pec. Do nových sjezdovek investovaly půl miliardy korun.

Podle Libora Knota mohou mít problémy zejména menší areály, protože za těmi velkými stojí silní investoři. „Bankovní úvěry mají na 15 let, tudíž současné výpadky je aktuálně neohrožují. Banky jim zatím vycházejí vstříc. Ale je jasné, že ne každý areál si to může dovolit,“ uzavřel s tím, že pokud by se v budoucnosti lyžařská sezona zkrátila na méně než tři měsíce, může být problém s návratností investic.

rumungro ( 24. prosince 2015 18:36 )

No,a už hlásí zdražování.Plusovy je na tom to,že tam turisti nestačí ani chytit rýmu.

pavel215-evzen-02 ( 24. prosince 2015 10:38 )

Nazdar lůzo! Přeji vám z celého srdce ty nejzkur.venější Vánoce, krásné posrání z bramborového salátu a pořádnou kost z ryby v krku. K tomu pěknou buseraci od souseda a na závěr příjemnou chřipku a žlučníkový záchvat. Pěkné Vánoce přeje Pavel!

naidka ( 23. prosince 2015 19:41 )

Není to náhodou pan moudrý Gogo?

pavel215-evzen-02 ( 23. prosince 2015 18:57 )

Nahvízdaná jsi už od rána a zase pořádně.

pavel215-evzen-02 ( 23. prosince 2015 18:48 )

Tak jo, zatím můžeš psát pod jiným nickem, rozumbrado!

Zobrazit celou diskusi