Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvestrovské hrozby: Alkohol, úrazy, popáleniny, ale i pokousání psem

Na Silvestra to nepřehánějte s alkoholem. Každoroční rada, která se mine účinkem.
Na Silvestra to nepřehánějte s alkoholem. Každoroční rada, která se mine účinkem.  (Autor: Blesk - David Malik, Martin Hurda, Karel Kopáč a ČTK)
Autor: ula - 
31. prosince 2015
06:20

Silvestr není svátkem pro policisty, záchranáře a také pojišťovny. Rady nerady, vždycky se během novoroční noci zvýší počet těch, kteří utrpí nějaká zranění. Záchranná služba i hasiči se tak i letos připravují na rušnou noc.

Jen během loňského silvestrovského večera řešila záchranná služba za 12 hodin noční směny stejný  počet událostí jako za 24 hodin průměrného dne.

„Dominující příčinou výjezdů záchranné služby během silvestrovské noci jsou tradičně zdravotní potíže nebo úrazy vzniklé v  souvislosti s požitím alkoholu (intoxikace, nevolnosti, řezná poranění od střepů), případě pádem na kluzkém terénu,“ říká Jiřina Ernestová, tisková mluvčí pražských záchranářů.

Hasiči a záchranáři v pozoru

Na konci roku jsou v pohotovosti všechny záchranné sbory, které jsou připraveny k nehodám vyrazit rychle na pomoc. „Na Silvestra se každý rok pečlivě připravujeme. Nejrušnější místa, kde lidé slaví příchod nového roku, což je Václavské a Staroměstské náměstí v Praze, hlídá na místě nepřetržitě 15 hasičů a dalších 150 je v záloze,“ přibližuje Pavlína Adamcová, tisková mluvčí pražských hasičů.

Zdravotnický záchranný sbor pak má v hlavním městě v záloze 120 lidí a výjezdové základny budou posíleny o dvě posádky.

Ohluchnutí, pořezání nožem nebo pokousání psem

Kromě podnapilého stavu se během Silvestru může přihodit řada dalších věcí. „Často se setkáváme s akustickými traumaty, kdy v těsné blízkosti člověka dojde k ohlušujícímu výbuchu,“ uvedla Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny. To se vám může snadno přihodit, pokud blízko vás vybuchne petarda. Může se to zdát jako maličkost, ale výbuch může trvale poškodit sluch. Proto, pokud trvá hluchota déle, byste měli vyhledat lékaře.

 

Pojišťovny dále evidovaly pády na náledí, pořezání nožem, ale také pokousání vlastním psem. Psi totiž bývají z hluku vystresovaní.

Už žádná domácí pyrotechnika

Podle údajů Zdravotnické záchranné služby se meziročně snížil počet zranění pyrotechnikou o polovinu. Přesto stále existují ti, kteří kupují nekvalitní a neprověřenou pyrotechniku na tržnicích.

„Nejvíce se prodávají kompaktní ohňostroje, které mají velmi pěkný efekt. Doby, kdy si petardy a podobné lidé vyráběli doma, už jsou naštěstí pryč. Pozorujeme, že spousta lidí nechává nákup zábavní pyrotechniky až na týden mezi Vánocemi a Silvestrem, a tak zbytečně čekají ve frontách,“ vysvětluje Vladimír Leitner, majitel obchodu se zábavní pyrotechnikou A PYRO Ohňostroje.

Chcete-li přežít Silvestra ve zdraví, nepřehánějte to s alkoholem. Ušetříte si ranní kocovinu a třeba i úraz. Vyhýbejte se příliš rušným místům, zvláště o půlnoci, kde vám může pod nohama přistát zbloudilá petarda, případně vám může na hlavě přistát prázdná lahev od šampaňského.

Pyrotechniku si kupte raději v prověřeném kamenném obchodě a postarejte se o své mazlíčky tak, aby vám o půlnoci ze strachu neublížili.

Zobrazit celou diskusi