Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silvestrovský stres pro psy a kočky. Jak ochránit své mazlíčky na přelomu roku?

„Páníčku, my ze Silvestra moc nadšení nejsme.“
„Páníčku, my ze Silvestra moc nadšení nejsme.“  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
30. prosince 2015
19:30

Petardy, ohňostroje, hluk a záblesky. Pro člověka radostné okamžiky oslav Nového roku, pro většinu zvířat stres. Svého mazlíčka můžete uklidnit hlazením, nebo zkusit uklidňující léky. Nikdy ale nedávejte zvířatům lidské léky.

Existují výjimky, kdy petardy zvíře nevzruší, více ale převládá strach a stres. „Psi a kočky snášejí rány petard a rachejtlí mnohem hůř než lidi. Není divu, že většina z nich prožívá Silvestr ve stresu,“ říká Lucia Repová z Royal Canin. Důvodem jsou jejich dobře vyvinuté smysly, díky kterým jsou schopni vnímat zvuky o frekvenci vyšší než lidé.

Jak poznáte, že je vaše zvíře vyděšené?

  • panika, strach, křeče, třes, skřípání zubů
  • skrývání se v nepřístupných místech
  • děsivé mňoukání/štěkání
  • „záchvaty šílenství“, kdy zvíře běhá rychle po bytě sem a tam
  • průjem, inkontinence moči, zvracení

Noc plná strachu

Rozhodně nenechávejte svoje mazlíčky doma samotné. Vyděšený pes může ze strachu třeba začít ničit váš příbytek. Pokud máte kočku, je to lehčí, stačí ji uložit na nejklidnější místo v bytě, je pravděpodobné, že půlnoc prospí.

Co můžete udělat, abyste uklidnili vyděšené zvíře?

  • Nejlepší je odjet někam mimo město, pokud bývá váš pes či kočka v extrémním stresu.
  • Přesuňte psa nebo kočku do místnosti, kde jsou zvuky z ulice slyšet nejméně, a přečkejte tam s nimi nejkritičtější chvíle.
  • Zkuste odvést pozornost mazlíčků hračkami.
  • Pusťte nahlas rádio nebo televizi, aby zvuky petard přehlušily.
  • Lidské těšení může pomoci nejvíce. Stačí, když budete psa hladit, uklidňovat ho a mluvit na něj. Je třeba zajistit pocit klidu a bezpečí.

Pozor na uklidňující léky

Pokud víte, že pes či kočka mají z novoroční noci velké trauma, zkuste například uklidňující přírodní prostředky, třeba difuzér na bázi uklidňujících feromonů anebo sedativa, která jsou na veterinární předpis. Jejich účinky jsou však velmi individuální.

S přípravky na bylinné nebo vitaminové bázi je třeba začít už čtyři dny před Silvestrem. Pokud si koupíte elektrický difuzér, musíte jej zapojit nejméně dva týdny předem. Sedativa vám předepíše pouze veterinář. Poraďte se o správném dávkování, důležitou roli hraje hlavně čas, kdy máte léky podat, aby se účinek dostavil včas.

„Nejlepší je jít se psem dopoledne na dlouhou procházku a kolem 16. až 17. hodiny podat veterinárním lékařem stanovenou dávku. Poté je ještě nutná kontrola, při které případně přidáte ještě čtvrtinovou nebo poloviční dávku té úvodní,“ radí Repová.

Nikdy ale nedávejte zvířeti lidské léky a sedativa bez toho, aniž byste to prokonzultovali s veterinářem.

eliska963852 ( 30. prosince 2015 21:24 )

Pejskové a kočičky: " Bojíme se petard, takže si je strčte do pr.dele a dál pokračujte podle návodu."

Zobrazit celou diskusi