Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

MAPA českého bohatství: Žijete v kraji chudáků, nebo pracháčů? Podívejte se!

Autor: mim, kol - 
19. prosince 2015
15:58

Tahle zpráva teď před Vánoci plno lidí naštve: průměrný Čech má ročně k dispozici 200 tisíc korun čistého. Komu z toho v puse zhořkne svařák, může vzít v potaz, že v Česku jsou místa, kde jsou na tom lidé podstatně hůř!

Už kdysi se zpívalo, že v Praze se žije blaze. A co se peněz týče, platí to dodnes – na jednoho Pražana vychází kupní síla na 262 tisíc Kč. To jsou peníze včetně sociálních dávek, které vám podle statistiků zbydou po odečtení daní a darů na charitu. Lidem v okresu Bruntál zbyde o zhruba 100 tisíc méně! Vyplývá to tak ze studie společnosti GfK Purchasing Power. A vysvětlení?

 

Kde v České republice žijí nejbohatší a kde nejchudší lidé? Kde v České republice žijí nejbohatší a kde nejchudší lidé? | infografika Blesku

„Hlavní město je centrem úřadů, vedení firem, turismu... To vše zvyšuje v Praze příjmy. A co víc, hlavně to na sebe také nabaluje další a další firmy a provozovny. Tím je způsobeno, že rozdíl mezi Prahou a zbytkem země se nezmenšuje, ale naopak v případě, že se službám průmyslu daří, to ještě maličko nůžky mezi Prahou a zbytkem země rozevírá,“ vysvětluje ekonomka Markéta Šichtařová (39).

Odborníci v této souvislosti ovšem připomínají, že vzdálenější místa od metropole mají nižší životní náklady, především nájem. Po Praze je největší kupní síla v jejím okolí a velkých městech. Zmíněný Bruntál zaostává za celostátním průměrem o 18 procent.

Kde v České republice žijí nejbohatší a kde nejchudší lidé? Kde v České republice žijí nejbohatší a kde nejchudší lidé? | infografika Blesku

V Evropě pod průměrem

Co se blahobytu týče, jsme v Evropské unii devátí od konce. Je to sice lepší výsledek než loni, ale před námi jsou třeba Slováci, Litevci, Řekové i Italové. Ukázala to nová čísla z Eurostatu. A z těch vyplývá, že si Češi mohou dovolit nakoupit o 24 procent zboží méně než průměrný Evropan. Ještě loni jsme na tom byli o procento hůř, a v roce 2012 to bylo dokonce 28 procent. Vůbec nejhůř jsou na tom ale Bulhaři, kteří si mohou koupit v porovnání s unijním průměrem jen polovinu. Naopak žebříčku vévodí Lucembursko, kde si lidé naopak mohou dovolit o 41 procent víc, než je průměr.

fridex ( 20. prosince 2015 01:02 )

PODÍVEJ SE,NA HEZKÝ FILM,HUDBA JE DOBRÁ,PROCHÁZKA JE DOBRÁ,SPORT JE DOBRÝ JO A JOGA UVOLNUJE,NEJSI ARAB???

fridex ( 20. prosince 2015 00:58 )

Ani,nezávidím,důležité jste štastná ale musím říci,že vás kraj zmodernizuje stále turismus a nákupní síla v těch chudých krajích,to není,ale zase budu ok,nájem,koupě domu je hrozná,oproti těm Pražským a chudším krajům

fridex ( 20. prosince 2015 00:22 )

Ty,bl..............,to se všichni mají přestěhovat,do měst a Prahy,vidíš v nich imbecily,ne IQ,ap.Rod,ti nic neříká, ano u jednotlivce,to jde,souhlasím ale,Celé městečko,vesnici!!!Víte co,Teplicko,Jesenicko ap., pújdem ,do Prahy.

fridex ( 20. prosince 2015 00:07 )

Super,souhlasím

fridex ( 20. prosince 2015 00:05 )

Skvělé plně souhlasím,lidi máme se dobře,máme co jíst,pít ap.Kde přijdu,střední,vrstva mají vše a stěžují si,podívám se na dokument neboli jedu do Chorvatska,Španělska ap,domácnosti chudé ale lidské,Chudé kraje,je to smutné,tržni ekonomika,tak až pošle Praha,na zvelebení,těch krajů,jsme jen jeden stát.

Zobrazit celou diskusi