Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Za jed pro Babiše 15 měsíců v „chládku“. O terorismus ale podle soudu nešlo

Ital slovinského původu poslal Babišovi otrávený dopis. Teď jde na 15 měsíců sedět.
Ital slovinského původu poslal Babišovi otrávený dopis. Teď jde na 15 měsíců sedět.  (Autor: ČTK/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK - 
16. prosince 2015
14:38

Slovinský soud ve středu poslal na 15 měsíců za mříže Itala slovinského původu, který loni poslal otrávený dopis ministrovi financí Andreji Babišovi. Informovala o tom slovinská agentura STA. Obvinění z terorismu soud neuznal. Prokuratura, která požadovala sedmiletý trest, se chce proti verdiktu odvolat.

Ivana Cernice zadržela slovinská policie koncem loňského roku v Nové Gorici. Podle webu listu Primorske novice speciální prokuratura tohoto 24letého muže koncem května obžalovala ze tří trestných činů. Kromě terorismu, spočívajícího v poslání obálky se smrtelnou dávkou jedu, také z nelegální výroby a obchodu se zakázanými látkami a z falšování úředních listin.

Pětadvacetiletý student Ivan Cernic byl odsouzen za výrobu a šíření zakázaných látek a padělání dokumentů. Soudkyně Meri Mikačová však odmítla uznat obvinění z terorismu. Podle ní neexistují důkazy o přímé vazbě mezi Cernicem a skupinou, která se pomocí vyděračské hrozby pokoušela od české vlády získat desítky milionů korun.



Soudkyně se přiklonila k názoru obhajoby, podle níž Cernic „pouze“ obchodoval na černém trhu s chloridem rtuťnatým a jen plnil pokyny klienta, kam má tuto látku poslat.

Cernic je již rok ve vazbě, tato doba se mu započítá do výše trestu.





donaf ( 16. prosince 2015 20:40 )

3 roky a ven.

Zobrazit celou diskusi