Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velký přehled: České dráhy mění jízdní řády, co bude s vlaky ve vašem kraji?

  • Autor: kle - 
    12. 12. 2015
    05:01

    Nový jízdní řád přinese změny na kolejích už od neděle 13. prosince. České dráhy nasadí nepatrně více vlaků, nadále budou dopravu komplikovat práce na železničním koridoru v Královéhradeckém kraji. Jinde se doprava naopak zrychlí, skrze Prahu bude přes Vltavu opět po roce jezdit linka S7.

  • 1.Praha a Středočeský kraj

     

    Ve špičkách pracovních dní pojede více vlaků mezi Prahou a Českým Brodem, a to díky prodloužení trati osobních vlaků, které v současnosti končí v Úvalech. Až do Českého Brodu a zpět tak pojede 15 nových spojů a ve špičkách bude vlak jezdit každých 15 minut namísto současných 30.

     

    Po téměř roční výluce se na hlavním nádraží obnoví provoz linky S7 v původní trase od Řevnic skrz celou Prahu směrem na Český Brod. Spoj ulehčí lidem cestování po Praze, neboť opět spojí oba břehy Vltavy.

     

    O víkendu bude po Praze také jezdit více vlaků linky S3, a to mezi Vršovicemi a Čakovicemi.

  • 2.Jihomoravský kraj

     

    Na frekventovaných úsecích tratí přibude spojů. Jak na hlavních tratích Tišnov – Brno – Šakvice, Blansko – Brno, Břeclav – Hodonín nebo Brno – Veselí nad Moravou, tak i regionálních, např. Znojmo – Břeclav.

     

    Mezi spěšnými vlaky a rychlíky linky R5 Brno – Břeclav – Hodonín – Olomouc se objeví moderní nízkopodlažní elektrické jednotky „InterPanter“.

     

    Spěšný vlak „Expres Pálava-Podyjí“ bude nově jezdit i v neděli a ve státní svátky od 28. března do 25. října 2016.

  • 3.Zlínský kraj

     

    Navyšuje se počet přímých spojů z Rožnova pod Radhoštěm do Kroměříže a dále do Kojetína. Celkově bude podle nového řádu jezdit na této lince 16 přímých spojů.

     

    Na trati Hranice na Moravě – Střelná se mění koncepce nasazení vozidel a tras vlaků. Vyjedou dva páry přímých spěšných vlaků mezi Střelnou a Olomoucí, jeden ze Vsetína do Olomouce.

  • 4.Olomoucký kraj

     

    Také v nadcházejícím roce bude pokračovat rozsáhlá rekonstrukce olomouckého železničního uzlu. S tím bude spojena rozsáhlá výluková činnost. Práce by měly být hotové v srpnu 2016.

     

    Nové spoje zajistí rychlé spojení Lipníku nad Bečvou a Hranic na Moravě s Olomoucí. Rozšiřuje se i počet spojů do Šternberka a Uničova v odpolední špičce.

  • 5.Karlovarský kraj

     

    Rozsah dopravy v jízdním řádu 2016 se mírně navýší, a to v souvislosti s novou koncepcí na trati Cheb – Aš a otevřením nového hraničního přechodu Aš – Selb-Plößberg na trati Cheb – Hof.

     

    Z důvodu zkrácení jízdních dob u rychlíků Cheb – Ústí nad Labem – Praha a zpět dochází k podstatnému zlepšení přípojových vazeb v Chebu.

     

    Motorové jednotky RegioShark pojednou zpravidla na páteřní trati Mariánské Lázně – Cheb – Karlovy Vary. RegioSharky se cestující nově svezou i na trati Karlovy Vary – Johangeorgenstadt a zpět.

  • 6.Ústecký kraj

     

    Největší změna v počtu vlaků nastane na lince U4 v úseku Ústí nad Labem – Lovosice – Roudnice nad Labem a U1 v úseku Děčín – Ústí nad Labem. V odpoledních hodinách v pracovní dny pojede navíc jeden pár osobních vlaků mezi Děčínem a Ústím. Mezi Ústím a Lovosicemi bude pak v odpoledních hodinách prodloužen rychlík z Liberce a opačně.

     

    Znovu se obnovuje přeshraniční provoz na železničním přechodu Vejprty – Cranzahl. Od května do 25. září pojedou na této trati o víkendech dva páry vlaků.

  • 7.Pardubický kraj

     

    Dokončované zdvojkolejnění trati Pardubice – Hradec Králové v úseku mezi Stéblovou a Opatovicemi nad Labem přinese zrychlení vlaků mezi oběma krajskými městy. Ve stanicích Stéblová a Opatovice nad Labem-Pohřebačka již nebude nutné čekat na protijedoucí vlaky. Ty tak budou jezdit až 160 km/h, z Pardubic do Hradce Králové (či zpět) bude cesta trvat 17 minut.

     

    K mírnému zrychlení spojů dojde díky zlepšení stavu infrastruktury také na trati Pardubice – Havlíčkův Brod. Zároveň se zlepší přestupní vazby v Pardubicích-Rosicích nad Labem a Pardubicích hlavním nádraží.

  • 8.Královéhradecký kraj

     

    Situaci bude nadále ovlivňovat rozsáhlá výluková činnost, která v tomto roce dosáhne nejvyšší intenzity za několik posledních desítek let. Hlavní stavební práce trvající dva až tři měsíce v rámci revitalizací se budou konat na tratích 026 (úsek Náchod – Hronov), 031 (úsek Předměřice nad Labem – Smiřice) a 040 (úsek Trutnov – Roztoky u Jilemnice).

     

    Rozsáhlá stavební činnost bude též na tratích 021 mezi Potštejnem a Letohradem a  041 okolo Libuně.

  • 9.Kraj Vysočina

     

    Na Vysočině zůstane rozsah regionální dopravy na srovnatelné úrovni s letošním jízdním řádem. Dojde pouze k několika minimálním úpravám.

     

    Mezi Havlíčkovým Brodem a Hlinskem v Čechách se rozšiřuje sobotní nabídka o jeden pár odpoledních spojů.

     

    O dvě hodiny později (v 17:40) bude odjíždět spěšný vlak „Pernštejn“ ze Žďáru nad Sázavou do Brna.

  • 10.Plzeňský kraj

     

    V současné době probíhají práce na přestavbě stanice Plzeň hlavní nádraží. V novém jízdním řádu budou tyto práce pokračovat včetně rekonstrukce III. tranzitního koridoru v úseku Chrást u Plzně – Plzeň hl.n. Stavba probíhá za plného provozu všech vlaků.

     

    I nadále budou jezdit denně v Plzeňském kraji dva páry pendolin. Jedna souprava bude k dispozici na cestě z Chebu přes Plzeň hl.n., Prahu hl.n. do Ostravy hl.n. a zpět. Druhé pendolino bude vozit cestující z Františkových Lázní přes Plzeň hl.n., Prahu hl.n., Ostravu hl.n. do Bohumína a zpět.

     

    V úseku Plzeň - Františkovy Lázně a zpět nebudou ve 2. třídě povinné rezervace (místenky).

  • 11.Moravskoslezský kraj

     

    Upravené jsou příměstské linky S2, S3 a S4. Nově povede linka S2 z Mostů u Jablunkova přes Bohumín do Ostravy, linka S3 na trase Bohumín – Ostrava – Studénka – Suchdol nad Odrou a nová linka S4 zajistí spojení Bohumín – Ostrava – Studénka – Mošnov, Ostrava Airport.

     

    Na všechny spoje linky S4 vyjede nová jednotka RegioPanter.

     

    Na trati 321 Opava – Ostrava – Český Těšín se v průběhu roku 2016 předpokládá výstavba a otevření nové zastávky Havířov střed (mezi stanicemi Havířov a Havířov-Suchá).

  • 12.Jihočeský kraj

     

    Nový jízdní řád přinese navázání přípojů v Českých Budějovicích mezi dálkovými vlaky na tratích Plzeň – České Budějovice a Praha – České Budějovice a spoji od Prahy na vlaky směr Linec a zpět.

     

    V pracovní dny vznikne nová možnost spojení z Českých Budějovic do Vídně s přestupem v Českých Velenicích. Odjezd z Českých Budějovic v 6:09, příjezd do Vídně v 9:28.

     

    Ve směru z Českých Budějovic do Prahy dojde ke zkrácení jízdní doby na 2 hodiny a 23 minut. Vlaky tak pojedou přibližně stejně dlouho jako autobusy.

     

    Pokračovat má obměna kmenových vlaků mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Část souprav bude nahrazena modernizovanými klimatizovanými vozy.

  • 13.Liberecký kraj

     

    Na trati Liberec – Harrachov budou vlaky jezdit v pracovní dny ve špičce v třicetiminutových intervalech.

     

    Rovněž na trati Železný Brod – Tanvald se navýší počet spojů mezi stanicí Tanvald a zastávkou Plavy.

     

    Připraveno je nově i přímé spojení z Liberce do polské Szklarske Poręby Górne. Objednané jsou každý den 3 páry vlaků, které budou v zimní i letní sezoně rozšířené o další spoje. Na spojích budou jezdit motorové vozy RegioSpider.

honza54.. ( 12. prosince 2015 07:52 )

já jezdím vláčkem hrozně rád a někdy je to pěkný adrenalín, protože jezdím na černo.

zlymikes ( 12. prosince 2015 07:03 )

To už je vrchol debilismu - v titulku České dráhy a na fotce vláček na jindřichohradecké úzkokolejce, kterou ČD chtěli zavřít a dnes je to soukromá dráha bez vztahu k ČD.

Zobrazit celou diskusi