Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Kruté vánoční video: Domácí mazlíček může zahřát nejen u srdce

Autor: sou - 
11. prosince 2015
21:38

Nejen lišky a norci, ale i činčily patří mezi tzv. kožešinová zvířata. Jenže právě činčily jsou i oblíbenými „domácí mazlíčky“. Stejné farmy se prý často zabývají odchovem zvířat do domácností i jejich množením kvůli kožešině. Na motivy této absurdity natočil spolek OBRAZ v rámci kampaně za zákaz kožešinových farem nový vánoční videoklip.

Obránci zvířat ze spolku OBRAZ šokují ve vánočním videu. Malé holčičce v něm otec odnese jejího milovaného domácího mazlíčka z pokoje se slovy, aby se nebála, že ho ještě uvidí. Pod vánočním stromečkem ale pak najde už jen čepici z jeho kožešiny. Chtějí tím prý upozornit, že mezi kožešinová zvířata nepatří jen lišky a norci, ale i zvířata, která jsou v mnoha rodinách domácím mazlíčkem.„Každým rokem zemře v České republice 20 tisíc zvířat jenom proto, aby se z nich mohly stát ozdobné límce. Jsou to převážně norci a lišky, v menší míře pak i činčily a fretky. Tato zvířata si prožijí několik strastiplných měsíců v drátěných klecích a následně jsou zabita plynem, elektrickým proudem nebo zlomením vazu,“ řekl předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka.

Celý tento byznys je prý nejen krutý, ale i zbytečný. Společenské volání po zákazu kožešinových farem je podle něj silnější než kdy dřív. „S kožešinovými farmami tímto způsobem skoncovali již v 10 evropských zemích, v České republice podporuje zákaz 68 % občanů,“ upřesňuje Voršilka.

Zabíjení zvířat kvůli doplňkům je prý přežitek

OBRAZ spustil v březnu tohoto roku kampaň za zákaz kožešinových farem na základě zveřejnění záběrů z největší české rešerše těchto farem. Jsou na nich vidět například poruchy chování, zranění, nemoci a malé klece pro divoká zvířata. V reakci na kampaň se otázkou kožešinových farem zabýval i ministr zemědělství a sněmovní zemědělský výbor, kteří se však podle spolku zatím k variantě zákazu nepřiklonili.

„Většina českých občanů sdílí názor, že trápení a zabíjení zvířat kvůli módním doplňkům je přežitek, který nepatří do 21. století. Věříme, že je čas na odvážné politické gesto,“ dodává Voršilka s tím, že se společnost shodla na tom, že zvíře není věc a vyzývá, aby se tak rozhodlo i o tom, že by zvíře nemělo být trápeno a zabíjeno kvůli triviálním lidským zájmům, jako jsou například ozdoby bund.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi