Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mužům „v přechodu“ zmírá chuť na sex. Experti radí ženšen či mateří kašičku

Když začne tělo produkovat méně pohlavních hormonů, může to mít negativní dopad na partnerský vztah. (ilustrační foto)
Když začne tělo produkovat méně pohlavních hormonů, může to mít negativní dopad na partnerský vztah. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
9. prosince 2015
17:20

Je to novinka, na kterou se lékařská věda teprve učí reagovat – „mužský přechod“. Tvorba pohlavních hormonů u mužů pozvolna klesá už od 30. roku života. A méně hormonů se projevuje únavou, podrážděností, poklesem chuti na sex či problémy s erekcí.

Tvorba hormonů se s přibývajícím věkem snižuje či zastavuje nejen u žen, ale rovněž u mužů. V jejich případě však klesá tvorba hormonů postupně. Proto zůstávají muži déle plodní, zároveň se však těžce rozpoznává, kdy přechod začíná. První příznaky by se měly u mužů projevovat až kolem 50.–55. roku života. Mužské tělo však začne testosteron produkovat v menší míře již po třicítce.

Muži v přechodu trpí podrážděností, depresivními náladami, úzkostmi, zvýšenou únavou a rovněž celkovou sníženou aktivitou a životní energií. Dochází k pozvolným problémům s erekcí, k poklesu chuti na sex i sníženému vnímání orgasmu. Muži si začínají uvědomovat, že je opouštějí síly, a jejich chování se mění. „Také proto se v tomto období mnoho mužů, zvláště těch, kteří touží po uznání a obdivu, poohlédne po mladší partnerce. Doufají, že je bude vnímat jako autoritu,“ dodává sexuolog Pavel Turčan.

„Ženy jsou v tomto směru oproti mužům ve výhodě,“ říká Jindřich Šmíd. „Mají gynekologa, na kterého se mohou obrátit a který vše vyřeší z jednoho místa. Péče o muže v přechodu je oproti tomu rozložena mezi několik lékařů. Například urology, sexuology, endokrinology, andrology či praktické lékaře,“ dodává.

Hormonální léčba u mužů není zdaleka tak účinná jako v případě ženské menopauzy. V méně závažných případech přitom pomáhají „obyčejné“ přípravky s obsahem mateří kašičky, pylu nebo ženšenu, říká lékárník Jindřich Šmíd.

Zatímco ženám se v menopauze nabízí podávání estrogenů, hormonální léčba u mužů je složitější. Pro medicínu zatím není dodávání chybějícího testosteronu takovou samozřejmostí. Navíc má taková léčba svá rizika a není pro každého. Zapomenout na ni mohou pacienti s nemocnými ledvinami, játry, cukrovkou, nemocemi srdce a s nádorovými onemocněními.

Přírodní látky oddálí nevyhnutelné

„Mužskému klimakteriu se úplně vyhnout patrně nedá, ale je v silách každého muže, aby projevy maximálně eliminoval,“ říká Jindřich Šmíd. Základem jsou preventivní prohlídky u obvodního lékaře minimálně jednou za dva roky. „Od 40 let by měli muži jednou ročně absolvovat preventivní vyšetření prostaty. Po padesátce by měli preventivní prohlídky u praktického lékaře podstupovat častěji,“ tvrdí.

Pokud nejde o závažnější případy, může se člověk informovat v lékárnách na vhodné potravinové doplňky. „Lékárník může sehrát roli poradce. Pokud se nebavíme o lécích na předpis, mohou hormonální deficit vykompenzovat přípravky s obsahem mateří kašičky, pylu nebo ženšenu,“ dodává Šmíd.

Výskyt klimakteria bývá navíc ovlivněn různými faktory, jako je dědičnost, kouření, obezita, alkohol, stresové situace a pohybová aktivita. Kdo chce úspěšně oddálit nevyhnutelné, měl by změnit životní styl. Důležitá jsou proto především dietní opatření, vhodná pohybová aktivita a pohyb na čerstvém vzduchu.

salto ( 10. prosince 2015 08:12 )

Což o to, chuť je pořád, ale k přemluvení toho slimáka je třeba téměř nadlidské úsilí

rada42 ( 10. prosince 2015 07:45 )

Pomůže jen oříšková tatranka a lentilka navrch...

eisenbieger ( 9. prosince 2015 20:43 )

jak se blizi zenska ke ctyricitce mas ji zbalit kufry ...jinak souhlas

rodrigues ( 9. prosince 2015 18:34 )

Mám o 12 let mladší ženu, která je na vrcholu sexuálního života a netřeba mi afrodiziak. Na přechod se těším, jak na smilování...můj organismus bude odbourávat alkohol mnohem lépe a kocoviny budou snesitelnější Vivat mužské klimakterium

milan1959 ( 9. prosince 2015 18:19 )

. .

Zobrazit celou diskusi